Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.

Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 19–25.

Pap Edina 2019. szept. 23.

Szeptember az évelő gyomnövények esetében a gyökérben való tápanyag-felhalmozásnak az ideje. Többen kérdezik, hogy örökölt vagy vásárolt területeken mit lehet tenni a gyomtömegek megsemmisítésére úgy, hogy a tavaszi munkálatok, a gyeptelepítés, a zöldségfélék magvetése, illetve palántázása biztonságosan elvégezhetők legyenek.

Kiválóan oldja meg a problémát valamennyi glifozát hatóanyagú gyomirtó szer (Total, Medallon, Kapazin stb.). A jó eredményhez azonban néhány tanácsot érdemes megfogadni.
-    A permetezendő felületen elegendő levélzet legyen. Ez a levélzet képes legyen elegendő gyomirtó szer-hatóanyagot felvenni. Az évelő gyomnövényeknél ez különösen fontos
-    A kezelés után legalább 6 óráig ne kapjon csapadékot a terület.
-    Ügyelni kell a permetlé elsodródásának megakadályozására.
-    A hatóanyag nem tartós hatású. A növények levelén a szer felszívódását felületaktív készítményekkel (tapadásfokozókkal) segíthetjük elő.
-    A dózis meghatározásánál figyelembe kell venni a gyomnövények összetételét, a domináns fajokat (évelő vagy egyéves, kétszikű vagy egyszikű), amelyek ellen védekezni akarunk , valamint azt, hogy mennyi a zöldtömeg, amit meg akarunk semmisíteni. pl. 1000 négyzetméteren akár 4-6 dl szert is célszerű kijuttatni.
-    Fenti készítmények szabad forgalomban vásárolhatók.

Hosszú őszön újabb gyomok is kikelhetnek, amelyek elpusztítására a kezelést érdemes időben megismételni, mert a hatóanyag csak a zöld növényen keresztül hat.
Ízletes, zamatos, széles körben felhasználható gyümölcsünk a birs; kompót, dzsem, birsalmasajt stb. készülhet belőle. Célszerű növényvédelmi szempontból is áttekinteni, mit tehetünk idén még szüretig, vagy a következő évben számos ismert vagy kevésbé ismert károsítójának megfékezésére.

A birsmonília évről-évre nagy károkat okoz, elsősorban a gyümölcsben. A gyümölcsérés kezdetétől 1-2 alkalommal érdemes alkalmazni a Teldor 500 SC gombaölő szert. A levelek barna- és fehérfoltossága, valamint rozsdabetegsége ellen az őszi és tavaszi lemosó permetezésekre figyeljenek.

Gyakori a birs-gubacsatka és az almamoly kártétele is. Ebben az időszakban nem tudunk eredményesen védekezni, mert a gubacsatka a levélen készített gubacsokban rejtőzködik, az almamoly lárvája pedig már telelőre vonult.

Jövőre is figyeljék az előrejelzéseket a permetezés megfelelő időzítéséhez!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó