Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.

Növényvédelmi teendők – 2019. szeptember 12-18.

Pap Edina 2019. szept. 15.

Ezen a héten az örökzöldek őszi növényvédelmével kapcsolatos tudnivalókat foglalom össze.

Borókarozsda – körterozsda: ennek a rozsdabetegségnek a fejlődéséhez két gazdára van szüksége. Fő gazdanövénye a boróka, köztesgazdaként szinte valamennyi körtefajta szóba jöhet. A gomba a boróka hajtásaiban telel át. Április-májusban rovarok, illetve szél segítségével jutnak el a spórái a körtelevelekre. Ott kezdetben a levél színén narancsszínű foltok, később a fonákon rostélyszerű gombaképződmények láthatók. Szeptember elején, közepén következik be a spórák áttelepülése a borókákra. Ilyenkor a közelben lévő borókákat kellene eltávolítani nemcsak a kertünkben, hanem annak 100-150 m-es környezetében is. Borókán vegyszeres védekezés nem lehetséges. Körtén már április végétől megkezdhető a gombaölő szeres védekezés, 2-3 alkalommal.

Jegenyefenyőn két hajtástetű-faj is károsíthat. Nyugalmi időben elvégzett permetezéssel (Karate vagy Mospilan) a tavaszi károkat megelőzhetjük. Ezek a tetvek a fiatal hajtások visszahajlását, illetve a tűlevelek felfelé görbülését okozzák. Amikor észleljük jelenlétüket – akár mostanában is, szükséges lehet az ellenük való védekezés (Mospilan) tapadást elősegítő készítménnyel kombinálva (Biosol Káliszappan).

Tujaféléken a pikkelylevél barnulás-betegséggel szemben és a tujafúró aranymoly ellen célszerű most permetezni (Dithane+Mospilan). A Mospilan az esetleg károsító pajzstetvek ellen is hatásos. A borókaszú által erősen károsított fákat célszerű kivágni, hiszen a fa belsejében élő kártevőket rovarölő szerrel nem tudjuk elpusztítani. 

A vörösfenyő-aknázómoly és a tűtetű elleni védekezés is aktuális. Előtte azonban az erősen károsított növényi részeket érdemes eltávolítani.

A fenyő kagylós pajzstetű ellen most hatásosan tudunk permetezni. Ez a védekezés a gallytetű ellen is megfelelő lehet.

Az ugyancsak gazdacserés ribiszkerozsda elleni védekezés megkésett, de az öttűs fenyők, mint köztesgazdák eltávolításának ideje elérkezett.

A lucfenyő gyakori kártevői a gubacstetvek. Egyes fajok kifejlődéséhez vörös- és duglászfenyő is szükséges. Ezeken azonban nem képeznek gubacsokat, hanem gyapjastetűként a tűleveleken szívogatnak. Fő gazdanövényein mogyoró, illetve dió nagyságú, ananász alakú, pikkelyekkel borított gubacsokat hoznak létre. A károsított hajtások elsatnyulnak, esetleg gyorsan el is pusztulhatnak.  Szeptemberben a gubacsokból kikelő szárnyas nőstények ellen lehet védekezni (Karate), így a tojásrakás mértéke jelentősen csökkenhet.

A lucfenyő levéltetvei a legismertebb kártevői ezeknek a fenyőknek. Több alkalommal előfordult tömegszaporodásuk néhány egymást követő évben. Jelenlétüket nem fedezték fel időben, károsításuk következménye a fenyők pusztulása volt. Ez a jelenség 3-4 évente ismétlődhet. A fák fertőzöttsége kopogtatással megállapítható. Védekezésre októbertől van lehetőség, ha a hőmérséklet nem süllyed 10 oC fok alá (Mospilan). 

A fenyőfélék kártevő tetveiről itt olvashat bővebben.



Dr. Varga Mária
szaktanácsadó