Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.

Növényvédelmi teendők – 2019. október 3-9.

Pap Edina 2019. okt. 8.

A 2019-es év növényvédelmében a nyugati dióburokfúró-légy elleni védekezés eredményessége bizony nem volt megfelelő. A 2011. óta hazánkban felfedezett kártevő „diadalmenete” feltűnően gyors és hatékony. A jelenleg tartó betakarítás során látható a kártétele és a termés mennyiségének jelentős csökkenése.

A felsoroltak okot adnak arra, hogy az előrejelzés lehetőségeit feltárjam a dióburokfúró légy elleni védekezésben és lehetőséget kínáljak ennek a kitűnő tulajdonságokkal rendelkező héjas gyümölcsünknek a megtartására a lehangoló vélemények, a „Vége a magyar diótermesztésnek” és hasonló című írások ellenére.

A nyugati dióburokfúró-légy invazív, azaz betelepült kártevő. Természetes ellenségét még nem ismerjük, valószínűleg várni kell megjelenésére. Marad tehát a vegyszeres védekezés, amelynek sikere az egynemzedékes kártevő rendkívül elhúzódó rajzása és különleges életmódja mellett alig-alig időzíthető.

Az elmúlt napokban több házikertben a földre lehullott tünetes diókat összeszedve a zacskóban mintegy fél órán belül sárga színű, vaskos, nagyjából 6-7 mm nagyságú nyüveket láttam. Az egyes helyeken a begyűjtött 50-50 db dióból 30-35 db lárva bújt elő. Érdekes, hogy rövidesen visszahúzódtak a védelmet biztosító diókba. Itt látok egy lehetőséget a vegyszeres védelemre: a talaj felső 10 cm-es rétegébe talajfertőtlenítő szert dolgozzunk be az oda érkező lárvák és a lassan bábozódó egyedek elpusztítására. A szabad forgalomban vásárolható teflutrin hatóanyag-tartalmú Force 1,5 G piretroid, hatását gázfázisban fejti ki, tehát kijuttatása után azonnal be kell dolgozni. Idegméreg. Most már kissé késve dolgozunk ugyan, de a csapdák fogása szerint a légy még mindig repül.

A különböző portálokon található védekezési javaslatok szerint a siker abban rejlik, hogy ne engedjük a lárvákat a talajba befurakodni. A legyek hosszan tartó repülése miatt, ami nagyjából 3 hónap ez szinte lehetetlen.

Még mindig célszerű a tünetes diókat összeszedni és elégetni!

A dióburokfúró-légyhez nemcsak külső megjelenésében, de életmódjában is nagyon hasonló cseresznyelégy ellen régóta hatásos mechanikai védekezés a fa alatti terület fekete fóliával való letakarása a legyek talajból való előjövetelének megakadályozására.  A rajzás dió esetében július elejétől várható, ezért a lefóliázás már júniustól történjen meg. A fólia szélét földdel letakarva teljes zárást biztosítsunk.

A kártevő rajzásának megfigyelésére használjunk sárga ragacsos lapcsapdát, amelyre csalogató anyagként a sütésnél alkalmazott szalalkálit használjuk. A csapda fogási eredményei alapján a tömegesen repülő legyek ellen a Karate vagy Mospilan hatásos, de a két készítmény együttesen is kijuttatható. A permetezést 10 naponta, 2-3 alkalommal ismételjük meg.

A lehullott diókat minél előbb, rendszeresen összegyűjtve semmisítsük meg.

A leírtak igazán hatásosak csak akkor lesznek, ha a szomszédokat is meg tudjuk győzni a termés megmentésére szolgáló, fent fölsorolt tevékenység fontosságára és rendszeres elvégzésére.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó