Növényvédelmi teendők – 2019. október 24-29.

Növényvédelmi teendők – 2019. október 24-29.

Pap Edina 2019. okt. 27.

Gyümölcsöskertjeink régi, az esetek többségében megoldatlan kérdése a moníliafertőzés a különböző gyümölcsfajtákon. Bár a kórokozó hajtásokban okozott kára jelentős, a gazdálkodót közvetlenül érintő (fogyasztás, értékesítés, befőzés) elváltozás a gyümölcsfertőző monília.

A kórokozó két faja (M. laxa, M. fructigena) régen ismert és elsősorban a csonthéjasokat támadja. Van azonban egy, hazánkban 2006-ban felfedezett faj is, a M. fructicola.  Karantén listán szerepel, veszélyessége egész Európában közismert. Szakmai felderítéseink során 2007-ben lakossági bejelentésre érkeztünk egy Sopron melletti községbe. A bejelentés tárgya egy cseresznyefa volt, amelyen érés idején nem lehetett felfedezni egyetlen ép gyümölcsöt sem. Ezen kívül a fa valamennyi hajtásán a levelek is fonnyadtak, elhalás előtt állapotot mutattak. A kérdéses fáról hajtás és gyümölcsmintát vettünk és a Növényvédelmi Központba küldtük. Ott laboratóriumi vizsgálattal megállapították, hogy az „új betegség” lépett fel. Ez a moníliafaj rendkívül veszélyes, „nyomában pusztulás” és az ellene való megfelelő védekezés is új stratégiákat kíván.

Néhány éve az almafákon is felfedezhető a gyümölcs moníliás elváltozása. Lakossági jelzés során hitetlenkedve fogadtuk a hírt – valódiságáról a helyszíneken majd a laboratóriumban megbizonyosodhattunk.  

Az eddig is nehezen kezelhető moníliafertőzés két új kórokozóval gyarapodott. Mit tehetünk a probléma jobb kezeléséért, az eredményes növényvédelem eléréséért?  A válasz a nyugalmi állapotban eddigiekben is javasolt rezes lemosó permetezések időszerűsége miatt is fontos.  Jó tudni, hogy a rezes lemosó permetezést akkor kell elvégezni, amikor még a levelek 70-80 %-a még a fán van, nem hullott le. Előtte azonban a fertőzést hordozó és a kórokozó áttelelésére szolgáló gyümölcsmúmiákat és az elszáradt, beteg hajtásokat el kell távolítani és megsemmisíteni. A hajtásokat az egészséges részig visszavágni, a rákos sebeket is kivágni szükséges. Azért is fontos ez a munka, mert a monília szaporítósejtjei télállóak, vagyis fertőzőképességüket megőrzik. Ha az ősz hosszú, a kezelést célszerű megismételni, Bordóilével vagy más rezes gombaölő szerrel.

Kora tavasszal, az első tartós felmelegedés idején Bordóilével 3%-os, majd rügypattanáskor 1 %-os töménységben permetezzenek. Az őszibarackon kívül gyümölcsfáink virágzásig tűrik a rezes gombaölőszereket, használják bátran. Az eddigiekben felsorolt permetezések nemcsak a csonthéjasokra értendők, az alma is kapjon a permetléből. Virágzás táján 3 alkalommal a legjobb felszívódó szereket válasszák (Folicur, Mirage, Orius, Signum – feltételes forgalomban vásárolható – Signum és Teldor), és közben mindig távolítsák el és semmisítsék meg e beteg növényi részeket.  Az időjárás a sikerben nagy szerepet játszik; a párás meleg kedvez a kórokozónak. Ezután már a gyümölcsök védelmére is kell koncentrálni.  

A 2019-es év növényvédelmi előrejelzései végéhez érkeztünk. A kerti munkák a tél beköszöntéséig még folytatódnak, aztán jöhet a jól megérdemelt pihenés. A jövő évi találkozás reményében búcsúzom.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó