Növényvédelmi teendők – 2019. március 28. – április 3.

Növényvédelmi teendők – 2019. március 28. – április 3.

Pap Edina 2019. márc. 30.

Március 21-én beköszöntött a csillagászati tavasz. Több napsütés, a sokévi átlagnál magasabb nappali hőmérsékletek jellemezték az elmúlt napokat.


Földibolhák és borsó ormányos kártétele fiatal borsó levelénZöldséges kertjeinkben kikelt a borsó, a dughagyma és a hagymamagvetések. Ám a földibolhák sem alszanak már; a borsóleveleken apró lyukak figyelmeztetnek jelenlétükre. Nem ritka az ormányos bogarak által a levélszéltől csipkésre rágott levél sem (képen).


Virágoznak az őszi- és kajszibarackfák, valamint a mandula. Egy-két meleg nap, és virágba borulnak a korai cseresznyefák és néhány meggyfajta is. Az időjárás a betegségeknek nem kedvez, hiszen egész márciusban még 30 mm eső sem hullott. Az őszibarack és mandula tafrinás levélfodrosodás kórokozója azonban „jól érzi magát” a mostani lehűlés során. A rügypattanáskor elvégzett lemosó permetezések hatása szerencsére még tart.


Az ékköves fa-araszoló hernyója és kártételeA szőlői rügyei több borvidéken már barkásodik. Az egyes dűlők fekvése, déli lejtők, gyorsabban felmelegedő talajok és még sok egyéb tényező befolyásolja előrehaladottságát. Azonban még lehet – sőt ajánlott is – a lemosó permetezések elvégzése, az általánosan elfogadott hatékonysági kör mellett az éköves araszoló lárváinak nagyon korai károsításával is számolva. Az elmúlt években egyre jelentősebb rügykárosítóként találkozhattunk vele – elsősorban erdők közelében. Az enyhe tél következtében a lárvák fejlődése akadálytalanul zajlott, éhségük egyre fokozódik. A rügyeket a lárvák kiodvasítják (képen fenn), így közvetlenül a termés mennyiségét is kedvezőtlenül befolyásolják. Az olajos lemosó szerek (Nevikén, Vegesol, Agrokén, Vektafid stb.) jó hatékonysággal pusztítják a kártevőt.


Dr. Varga Mária
szaktanácsadó