Növényvédelmi teendők – 2019. március 21-27.

Növényvédelmi teendők – 2019. március 21-27.

Pap Edina 2019. márc. 27.

2019. évben a Gazdabolt.hu Növényvédelmi előrejelzés ablakában újra találkozhatunk. Örömömre
szolgál, ha keresnek, érdeklődnek – vagyis bíznak bennem. Hiszen a sikeres kapcsolatok alapja a
bizalom. Nézzük tehát, mit várhatunk 2019-ben!

Az enyhet tél miatt – a leghidegebb napok hőmérséklete alig haladta meg a mínusz 10 oC-ot – a károsítóknak a megszokottnál nagyobb mértékű támadása várható. Téli felfedező útjaimon a tujafúró aranymoly, a selyemfényű puszpángmoly, a különféle pajzstetvek és szúbogarak áttelelő alakjaival gyakran találkoztam. Várhatóan a megszokottnál korábban számíthatunk előjövetelükre és gyors kártételükre. Ne feledjék: a sikeres növényvédelem alapja a károsítók rendszeres megfigyelése, korai felfedezése. Ezért kérem, hogy a hűvösebb napokon is nyitott szemmel járjanak a kertjeikben!
Érdekes, hogy a „kitavaszodás” virágos növényeink esetében lassú. Visszafogottan, lassú ütemben jelennek meg a rügyek és a virágok is (téli jázmin, hunyor, hóvirág és ibolya). A korai tulipánok, a fürtös gyöngyike is hamarosan kinyílnak. A pünkösdi rózsa éppen csak kibújik a földből. Ők tudják, hogy ez még nem az igazi tavasz, hiszen az éjszakák hűvösök, illetve meglehetősen hidegek.
Más a helyzet palántanevelésünkkel. Az ablakban, fóliában vagy más módon nevelt paprika-, paradicsompalántáink már nemcsak kikeltek, hanem szépen növekednek is. Előfordul - egyes esetekben gyakori is -  a palántadőlés. Oka a tartási hibákon (túlöntözés, kevés fény, túl meleg,
tömörödött, levegőtlen talaj stb.) kívül a kórtani eredetű is lehet. A tünetek
kiváltásában több károsító, pl. talajgombák, baktériumok is szerepet játszhatnak. Bármelyik is fordul elő, védekezni kell ellenük, mivel gyorsan terjednek, és az egész állomány pusztulását is kiválthatják. Általánosan alkalmazható a Previcur Energy – feltételes forgalmú, de kis kiszerelésben, 250 ml –es mennyiségig szabad forgalomban vásárolható – és a Proplant beöntözésre vagy permetezésre.
Napjaink tájékozódása az interneten történik. Ne feledjék azonban a kertészeti lapokat (Kertészet és
 Szőlészet, Kerti Kalendárium, Kertbarát Magazin stb.) olvasni, sok örömet lelhetnek bennük! A
bennük található felvételek nemcsak gyönyörködtetnek, de látványos felfedezésekhez is vezetnek.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó