Növényvédelmi teendők – 2019. május 30 – június 5.

Növényvédelmi teendők – 2019. május 30 – június 5.

Pap Edina 2019. jún. 1.

Gyümölcs- és zöldséges kertjeinkben járva – lehetőleg gumicsizmában – az alábbi növényvédelmi problémákkal találkozhatunk. A felsorolással arra szeretném figyelmeztetni a Kertbarátokat, hogy eső után célszerű és szükséges is lesz a permetezés.


A gyümölcsfákon
-    Az almafákon a varasodás tünetei a levélen fokozódnak, és 1-2 fejlődő gyümölcsön is megjelentek.
-    A körtefákon a körtelevélbolha szaporodását, több új nemzedék együttes előfordulását látjuk
-    Cseresznye- és meggyfáink egy része a monília fenyegető tüneteivel,
-    őszibarack- és mandulafáink a tafrinás levélfodrosodás újabb és újabb fertőzése mellett a levéltetvek fellépésével,
-    kajszibarackfáink a szép termés ígéretével – de sajnos a gutaütés számos tünetével is,
-    szilva- és ringlófáink egyre szaporodó levéltetű-kolóniákkal küzd.
-    Diófáink egyelőre betegségektől mentesen, de a levéltetű, a szemölcsös és nemezes gubacsatkák látványosan jelen vannak rajtuk.
-    A különféle gyümölcsmolyok rajzásának megfigyelése feromoncsapdákkal lehetséges. A környezetbarát növekedésgátló készítményeket (Dimilin, Runne) már tojásrakás után kell alkalmazni!

A gyümölcsbokrok közül
-    a málna- és szederbokrokon, a gondosan kezelt ültetvényekben, vesszőbetegségeket nem, de levélrozsda-tüneteket már láthatunk.
-    Ribiszkebokraink levélfolt-betegségeinek fertőzése az esők hatására fokozódik, néhol már levélhullással is jár. A levélpirosító tetvek kártétele is látványos.
-    A köszmétén előfordul rozsdabetegség, de a termést is veszélyeztető amerikai lisztharmat tünetei is láthatóak. Még mindig nem késő a védekezés Quadris+Thiovit kombinációval. A köszméte-levéldarázs kártétele helyenként számottevő.
-    Az ősszel szakszerűen kezelt szamócatövek a sok eső hatására megerősödtek. A szüret megkezdődött ugyan, de a tömeges virágzáshoz meleg is kellene.  A szürkepenész a párás időben veszélyes lehet, ellene a 3 napos várakozási idejű Switch 62,5 WG vagy a Quadris ajánlható.

A zöldségeskertben
             a burgonya és paradicsom kultúrákban a burgonyabogár tojásrakása folyamatos, néhány helyen már 1-2 lárva is található. Kis egyedszám mellett hatékonyabb a védekezés Sumi-Alfa (feltételes forgalomban vásárolható) és Mospilan 20 SG készítményekkel. Jelentősebb felmelegedés a burgonya- és paradicsomvész fellépésével járhat. Ellene az Amistar, a Ridomil Gold Plus 42,5 WP stb. ajánlott.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó