Növényvédelmi teendők – 2019. május 23-29.

Növényvédelmi teendők – 2019. május 23-29.

Pap Edina 2019. máj. 26.

Hideg, esős napok vannak mögöttünk, és a meteorológiai szolgálat most sem ígér tartós változást. Az „aranyat érő” májusi esők már meg is haladták a 100 mm-t a hónapokig tartó szárazság után. Most már meleg kellene a szőlőnek is, mert a sokévi átlaghoz képest késésben van. A szőlő teljes virágzásra június 10. előtt aligha számíthatunk.

Mindezek fényében a növényvédelmi előrejelzés sem könnyű feladat. Bár a legtöbb hazai borvidéken állandó veszélyt a szőlőlisztharmat jelent, 4-5 évente azonban a szőlőperonoszpórával – akár járványos fellépésével is számolnunk kell. Különösen a virágzás idején támadó kórokozóra kell figyelni, mivel a fürtkár nagy veszteséggel járhat.

A szokatlan hideg miatt vontatott virágzás várható a szőlőben. Ilyenkor szinte minden nap számít a védekezés megfelelő időzítésében. A szőlősgazdák a lemosó permetezésen kívül 1-2 kontakt szeres kezelésen is túl vannak már. A következő kezelésekre a felszívódó gombaölő készítmények kijuttatását javaslom. A szőlőperonoszpóra ellen a Quadris, Ridomil Plus, Forum R stb., lisztharmat ellen pedig a Bumper, Topas, Systhane stb. – minden esetben kénnel kombinálva (pl. Thiovit, Cosavet, Kumulus stb.). Ezt a permetezést 10-14 napon belül – a virágzás intenzitásától függően – ismételni kell!

A szőlőmolyok áttelelő nemzedékének bábjai valószínű, hogy „tovább álmodnak”. A feromoncsapdák csak néhány példányt fogtak. Éppen ezért rovarölő szer felhasználására nincs szükség.

A látható tünetek alapján azonban indokolt lehet a mikroelemes levélpermetezés. Elsősorban a vashiány tapasztalható, de bórhiány is előfordulhat, ami károsan hat a terméskötésre.

A gyümölcsösökben most három betegségre, az őszibarack és mandula tafrinás levélfodrosságára, a szilva tafrinás terméspusztítására (bába- vagy táskaszilva), valamint a körte(boróka)rozsdára kell különös figyelmet fordítani! Mindhárom kórokozó ellen jó hatékonysággal alkalmazható a Score 250 EC gombaölő szer. Egyúttal – ha szükséges – a levéltetvek és a körtelevélbolha ellen is védekezni kell.

A kártevők – valószínűleg az enyhe tél miatt – tömegesen jelennek meg, és olyan fajokon is előfordulnak, amelyeken ritkán találkozunk velük. Kertjeink rendszeres bejárásával tájékozódva, felszaporodásukat megelőzve célszerű védekezni – felszaporodásuk idején már kevésbé hatékonyan. A rovarölő szerek közül a felszívódó készítményeket a rejtett életmódú, főleg a szívó kártevők (vértetű, molytetű, pajzstetű, tripsz stb.) ellen kell bevetni. Szabad forgalomban vásárolható a Mospilan 20 SG.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó