Növényvédelmi teendők – 2019. május 2-8.

Növényvédelmi teendők – 2019. május 2-8.

Pap Edina 2019. máj. 3.

Tovább tart a változékony időjárás, néhány meleg napot követő számottevő lehűléssel. Az elmúlt két hónapban megközelítőleg 50 mm eső hullott.

A tujafúró aranymoly lárvája ellen még mindig érdemes védekezni felszívódó rovarölő szerrel (pl. Mospilan 20 SP).

A selyemfényű puszpángmoly hernyói az elmúlt időszakban látványosan fejlődtek. Ezzel együtt étvágyuk is megnőtt.  A permetezést folytatni kell. Még mindig érdemes növekedésgátló készítményt bevetni (Runner, Dimilin). A már több alkalommal leírt permetezési javaslatot célszerű betartani: erős permetlésugárral a bokor belsejét is elérni, akár nedvesítőszer felhasználásával.

A monília tovább „szedi áldozatait”. Az érzékeny gyümölcsfák (sárgabarack, meggy, mandula stb.) mellett a babarózsán és az aranyvesszőn is láthatóak a betegség tünetei. Az elhalt ágrészeket feltétlenül el kell távolítani a károsodott növényekről.

Almafákon már láthatóak a vértetű jellegzetes telepei az ágvillákon, a metszés helyén és sebzéseken. A tetű a maga által készített viaszos, vattaszerű anyagban kitűnő védelmet élvez. A telepek a későbbiekben gyorsan növekednek, ezért minél előbb védekezni kell.  Ajánlott rovarölő szerek: Actara, Apacs – mindkettő feltételes forgalomban vásárolható –, vagy a környezetkímélő Vektafid R 0,5 – 1%-os oldatban úgy, hogy az erős permetlésugarat a vértetű telepeire irányítjuk. A védekezést célszerű megismételni.

Folyamatosan gondolni kell a köszméte (egres) amerikai lisztharmat-betegségére. A tünetek most még nem láthatóak, de a gyümölcsön majd annál inkább.  A Quadris gombaölő szert most még magában, de a későbbiekben Thiovit Jet, vagy más kéntartalmú készítménnyel keverve alkalmazzák.

Megjelentek az első burgonyabogarak is. A kelő burgonyára különösen veszélyesek, bár igazán tápnövényeik nagy száma serkenti a bogarakat az aktív életre (párzás, tojásrakás).

Sok kérdés érkezik a diófák néhány éve tapasztalt problémájára. A dió termésének zöld burka megfeketedik, elnyálkásodik majd a bőr ráncosodva ráragad a dió termésére. A tünetet a nyugati dióburok-fúrólégy lárvája okozza. A kártevő jelenleg a diófák alatt a földben – közel a talajfelszínhez – telel báb alakban. A légy július elejétől várható. Rajzása elhúzódó, ezért a védekezés időzítése szinte lehetetlen. A kelő egyedek gyérítéséhez a diófa aljának feketefólia-takarása – dióhullás idején is! – célszerű.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó