Növényvédelmi teendők – 2019. június 20-26.

Növényvédelmi teendők – 2019. június 20-26.

Pap Edina 2019. jún. 22.

Tovább is tart a kánikula, egy csepp eső nélkül, a kórokozóknak általában nem, de a kártevőknek annál inkább kedvező feltételeket teremtve.

A levéltetvek szinte minden kerti növényen újra és újra megjelennek, és gyorsan telepeket is képeznek.

A fénybogarak még rájuk is szokatlan tömegben támadják meg elsősorban virágjainkat. Az ellenük végzett védekezés azonban szinte minden esetben eredménytelen, mert a permetlevet megérezve „elugranak”, így csak a felszívódó rovarölő készítményekben bízhatunk (pl.Mospilan).

A selyemfényű puszpángmoly a bokrok védelmében nagy étvággyal rág és vedlik. Mérete egyre nő. Még mindig érdemes a növekedésgátló készítményeket választani a kártevő elleni védelemben (Dimilin, Runner). A permetezéskor a bokrok belsejébe kell irányítani a szórófejet, és ajánlott tapadásfokozót is alkalmazni.

A burgonyabogár valamennyi lárvastádiuma (4 nagyság, eleinte piros, majd sárga színű) a kifejlett bogárral együtt károsít nemcsak burgonyaterületeinken, hanem a rokon paradicsomtöveken is. Több alkalommal kell használni rovarölő szert, pl. a Judo, Mospilan, Laser Sumi-Alpha, Warrant. (A felsorolt készítmények – a Mospilan-on kívül – feltételes forgalomban vásárolhatók.)

Az egyre több gondot okozó tujafúró aranymoly lepkéi is rajzanak. Ellenük az esti órákban célszerű permetezni Karate vagy Sumi-Alpha rovarölő szerekkel, de a folyamatos tojásrakás miatt a növekedésszabályozók is „bevethetők”. A kezeléseket nedvesítő készítményekkel együtt célszerű alkalmazni.

A vértetvek telepeit rendszeresen érdemes „bombázni”. Ilyenkor kell csökkenteni a népességet, mert telelésük az almafák gyökerén történik. Ellenük a Vektafid A-t válasszák, ami paraffinolaj-tartalmával eredményes védelmet ad a kártevő ellen.

A körtelevélbolha elleni védekezésnek több alkalommal kell ismétlődnie (pl. Mospilan) nedvesítőszerrel kombinálva.

A vadgesztenye-levélaknázó moly áttelelő nemzedéke a szokásosnál későbbi rajzása ellenére tömegesen károsított. Jelenleg a nyári nemzedék lepkéi repülnek. Az esti órákban mozgó kártevő ellen a Karate, a tojásrakás idejére a Runner vagy Dimilin használatát ajánlom. A vadgesztenye gnomóniás levélbetegsége és általános káliumhiánya ellen is célszerű egy menetben védekezni.

Gyakoriak a lombrágó hernyók és a különféle bogarak is kertjeinkben. A károsítás kezdetén használják a Karate rovarölő szert.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó