Növényvédelmi teendők – 2019. június 13-19.

Növényvédelmi teendők – 2019. június 13-19.

Pap Edina 2019. jún. 21.

A májusi nagy mennyiségű csapadékot meleg, többnyire forró napok követték. A most következő beszámoló ennek az időjárási „anomáliának” a következményeit taglalja.

poloska.jpgAz ázsiai márványpoloska 2. nemzedékének szárnyas egyedei szokatlanul korán kifejlődtek, és  néhány növény termésén (málna, ribiszke, meggy stb.) meg is kezdték károsításukat. Sajnos, a szívogatás mellett a kellemetlen poloskaszag, illetve íz a termés élvezhetetlenségét is előidézi.
Az érés folyamatossága miatt nehézkes a védekezés, de a rövid hatásidejű piretroidok gyéríthetik a tojásrakás előtt lévő kártevő egyedszámát (pl.Karate 2,5 WG élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap – bár engedélye nem terjed ki erre a kártevőre).
Egyes kertekben a zöld vándorpoloska jelenlétét is megfigyeltük.

A selyemfényű puszpángmoly (buxus ilonca) nyári nemzedékének lepkéi – felgyorsítva a rendes fejlődési ciklust – folyamatosan rajzanak. Rövidesen elérkezik az ideje a vedlésgátlók (Runner, Dimilin) alkalmazásának. Ne késlekedjenek a permetezéssel, komoly ellenséggel kell elbánni az örök életet szimbolizáló buxusbokraink, sövényeink védelme érdekében.

Talán nincs is olyan növény a kertjeinkben, amelyeken nem fedezünk föl a levéltetű-kolóniákat, amire legtöbbször a hangyák szorgalmas mozgása figyelmeztet. Ellenük jó hatékonysággal alkalmazhatók a tagló hatású piretroidok (Decis, Karate stb.). A védekezéssel megakadályozzuk a kártevőcsoportra jellemző vírusátvitelt, és a levéltetvek által kiválasztott ragadós mézharmatra telepedő korompenészgomba megjelenését is.

Az amerikai lepkekabóca rajzása is szokatlanul korán megkezdődött. Igaz, eddig még csak néhány kifejlett egyeddel találkoztunk, de célszerű figyelemmel kísérni a kártevő egyedfejlődését. Igazán hatásos védelmet a tojásból kikelő 1. lárvastádium idején folytathatunk, amíg a kis lárvák együtt vannak és ragacsos viaszos váladékuk még alig látható. Javasolt rovarölő készítmények: Mospilan, Decis, Judo. Valamennyit tapadásfokozóval érdemes kiadni.

Az aranyszínű sárgaság-fitoplazma vektora (terjesztője) az amerikai szőlőkabóca népességét feromoncsapdával figyelik. A csapdák – kis egyedszámban ugyan – de már fogják a kifejlett kabócát az 5 szárnyatlan lárvastádiumot követően. Kísérletek igazolják, hogy a „rettegett betegség terjesztője” ellen a javasolt Reldan 22 EC (I. forg. kategória) mellett a Steward 30 DF (II. forg. kategória) is eredményesen alkalmazható.

bivalykaboca.jpg

Az amerikai bivalykabóca tüneteivel is találkozhatunk a szőlőkben, bár a kártevőnek nem a szőlő a fő tápnövénye. Látványos a tojáslerakás helye: a fás részekbe vájatot készít, körbehaladva szívogat, ami gyűrűvé folyik össze. A kártételi hely feletti levelek a fonák felé pöndörödnek, és a vörös fajtáknál bíbor színűek lesznek. A kártevő ellen nem szoktak védekezni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó