Növényvédelmi teendők – 2019. július 25-31.

Növényvédelmi teendők – 2019. július 25-31.

Pap Edina 2019. júl. 28.

A hetente küldött növényvédelmi tájékoztatómban most kertjeink kedvelt díszbokrainak, a buxusnak, a rózsának és a rhododendronnak a gyakori károsítóit foglalom össze.

Elmondhatjuk, hogy „nincsen kert rózsa nélkül”. A gondosan megtervezett kertben a rózsák sokfélesége pompás látványt nyújt. A virágok „királynőjének” azonban sok növényvédelmi problémája van. Az egyes rózsafajták különbözősége ebben a vonatkozásban feltűnő. A szinte teljesen egészségesek közvetlen közelében láthatunk egy-egy tövet fekete foltos, rozsdás vagy lisztharmatos levelekkel.  Ezt észre kell venni, és ha lehet, visszaállítani az eredeti állapotot. Leggyakrabban találkozhatunk a diplokarponos betegséggel (képen). A fekete foltok széle csillagszerűen fogazott. Általában az alsó leveleket támadja meg, de néha a teljes lombozat foltos, sárga, majd korán lehullik. Mindez a rózsatő legyengüléséhez vezet. Néhol a rozsda- és a lisztharmat-fertőzés is erős. A felszívódó szerek (Amistar, Score) mellett kontakt készítményt is alkalmazzunk (Dithane). A permetezés előtt szedjük le a foltos leveleket és távolítsuk el a kertből. Ősszel a lehullott levelek se maradjanak a tő mellett. Figyeljük a levéltetvek jelenlétét is, ellenük pl. Karatével védekezhetünk. Idén gyakori zöld színű, cserebogárhoz hasonló a rózsabogár. Ezzel a permetlével a rózsa egyéb betegségei és kártevői ellen is védelmet biztosíthatunk. A kezelést természetesen ismételni kell.

A buxus vagy puszpáng leggyakoribb kártevőjéről, a kifejlődve 4-5 cm-es lárvaméretet is elérő selyemfényű puszpángmolyról már több alkalommal írtam. A védekezést a nyári nemzedék hernyói ellen folytatni kell. Ellenük jelenleg a taglóhatású pirotroidok közül válasszanak. Erős permetlésugárral, a bokrok belsejébe vezetve a szórófejet permetezzenek. Egy héten belüli ismét is szükséges. A levelek felhólyagosodását okozó levélbolha és gubacsszúnyog is gyakori kártevő. Ellenük a felszívódó Mospilan alkalmazását javaslom az előbbi kezeléssel egy menetben kijuttatva.

A Rhododendron és azálea májusi virágzása szemet gyönyörködtető. Számos károsítója ellen azonban nehéz a védekezés. Általában a gyenge, nem megfelelő körülmények közé telepített növényeken fordulnak elő. Ültetés előtt tehát biztosítani kell a talaj savanyúságát (4 pH körül), a kissé árnyékos helyet és a megfelelő tápanyagellátást is, mivel gyakori a vas és magnézium-hiány (képen). Lehetőleg esővízzel öntözzünk, de kerüljük a túlöntözést. Levélfoltosságai és számos kártevője ellen – a tünetek megjelenése idején – ismételt védekezésre alkalmazzák a Score+Dithane+ Mospilan kombinációt. A levelek fonákára is kerüljön a permetléből! Leggyakoribb kártevői a kabócák, tripszek és molytetvek, de az amerikai lepkekabóca is előfordulhat. Ezek mellett az azalea moly, a csipkéspoloska és a vincellérbogár is károsíthat.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó