Növényvédelmi teendők – 2019. július 18-24.

Növényvédelmi teendők – 2019. július 18-24.

Pap Edina 2019. júl. 20.

Kertjeinkben járva érdekes látvány fogad. Az előbbiekben kiemelkedő egyedszámú kártevőket, levéltetvek, molytetvek, lepkekabóca stb. felváltotta az atkák tömege. Megtalálhatók gyümölcsfáinkon – elsősorban az almán –, díszbokrainkon, és különféle virágaink levélzetén is.

Ezek az apró pókszabású, szívogató kártevők két mérettartományba sorolhatók:

piros gyümölcsfa-takácsatka1.    Takácsatkák: soknemzedékes, kézi nagyítóval is látható, 6 illetve 8 lábú, gyors mozgású atkák, amelyek elsősorban a levelek fonákán élnek. Jellemzőjük a károsítás helyén az apró szövedék. Gyorsan felszaporodnak és a kezdeti apró, kivilágosodott foltokat felváltja a teljes levélfelületre kiterjedő ólomszürke, bronzszínű elváltozás. Végül a levelek lehullanak. A folyamatot feltétlen korai szakaszban kell megállítani, speciális atkaölő készítmény kijuttatásával (Nissorun10 WP, Sanmite 10 SC, Vertimec Pro). A Vertimec Pro felszívódó és csak feltételes forgalomban vásárolható.

2.    Levélatkák: általában 0,1 mm hosszúságú, nagy egyedszámban károsító, 4 lábú atkák. Gyakran gubacsokban élnek (körte-, dió szemölcsös és nemezes, szőlőgubacsatka stb.) Más levélatkák szabadon mozognak. Utóbbiak ellen egyszerűbb a védekezés a fent felsorolt speciális atkaölő készítményekkel. A gubacsok védelme alatt bizony a fejlődési állapot ismerete is fontos volna. Az eredményes védekezést a lárvafejlődéskor kellene végezni – az anyagubacsból kirajzás után, amikor a lárvák saját gubacsot készítenek. A kártevő súlyos felszaporodása esetében érdemes kikérni szakértő véleményét. Ebben az időben a gubacsatkáknál is hatásosak az említett atkaölő készítmények.

Néhány nap alatt lezajlott a szárnyas hangyák „nászrepülése”. Bár a hangyákat általában nem kedveli az ember, ebben a látványos eseményben is megtapasztalhattuk a természet csodálatos rendjét.

vadgesztenyelevél-aknázómolyA selyemfényű puszpángmoly lárvái falánk étvággyal, növekvő nagyságban pusztítják dekoratív buxus növényeinket. Még mindig érdemes a növekedésgátló rovarölő szerek felhasználása (Runner, Dimilin), sőt a Bacillus thuringiensis biológiai védelemre szolgáló készítmény kijuttatása is.

A tujafúró aranymoly nyári nemzedékének tojásrakása jórészt befejeződött. Hamarosan a kelő lárvák hajtásokba való befurakodása idején célszerű védekezni Decis Mega, Karate stb. készítményekkel.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly nyári nemzedékének imágói nagy létszámban repülnek. Az eredményes védekezést napokon belül érdemes elvégezni a növekedésszabályozó rovarölő szerek közül választva (Runner, Dimilin).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó