Növényvédelmi teendők – 2019. július 11-17.

Növényvédelmi teendők – 2019. július 11-17.

Pap Edina 2019. júl. 13.

A sárgabarack a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen gyümölcs, belőle készül ugyanis a legfinomabb, legsokoldalúbban fölhasználható dzsem. Minden háziasszony álma, hogy évről-évre a páratlan szépségű befőttel megtöltött üvegek sorakozzanak a kamra polcain. Éppen ezért kertjeinknek nemcsak dísze, hanem széltől-fagytól óvott gyümölcsfája is a kajszi.

A kajszinak ok súlyos betegsége ismert: monília, himlővírus, valamint a biztos pusztulással járó gutaütés. 2019-ben az egyébként egy ritka betegség, a csonthéjasok fuzikládiumos varasodása is fellépett a kajszibarack termésén. A csonthéjasok varasodása elsősorban a termést támadja meg. A betegség tünetei az érésben lévő gyümölcsön zöldessárga, fénytelen, apró (1 mm-nél alig nagyobb), lapos, sima felületű varak formájában mutatkozik, amelyek később szürkés színűen porosak lesznek.  A sok-sok folt idővel összeér ugyan, de sohasem folyik egybe. A fentiekben leírt tünetek július elejétől láthatók, elsősorban a gyümölcsök színes felén (képen).

A betegség fellépését az enyhe tél és a sok esővel (150 mm) érkezett májusi lehűlés elősegítette.  A kései kajszifajták (pl. Bergeron stb.) védelmére a Dithane+Topas kombináció használatát javaslom legalább 2 alkalommal.

A moníliára különösen fogékony kajszifajták termésén gyakori a kocsánytól kiinduló barnulás, ami később az egész termésre kiterjed. Érés kezdetén permetezzenek a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű (3 nap) Teldor 500 SC gombaölő szerrel.

Alma- és körtefáinkon folytatni kell a varasodás elleni védekezést (Dithane vagy Polyram DF), és ne felejtsék el az almafák permetezésénél a kalcium-tartalmú lombtrágyák felhasználását sem, ami javítja az alma tárolhatóságát.

A körterozsda terjedését a Score+Dithane kombinációjával akadályozhatjuk meg. Továbbra is figyelemmel kell kísérni a körtelevélbolha és a vértetű elleni védekezések időzítését. Érés idején minden esetben figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre!
Kertjeinkben, szinte minden növényen a szívó kártevők károsítanak – jelenlétükre a hangyák is figyelmeztetnek. A levéltetvek, tripszek és molytetvek mellett rendre találkozhatunk a lepkekabóca telepeivel is. Ellenük a felszívódó hatású Mospilan 20 SP használatát javaslom.

Néhány gondolat még az egres (köszméte) amerikai lisztharmat betegségéről. A napjainkban egyre népszerűbb bogyós – a többszöri figyelmeztetés ellenére – gyakran szenved a kórokozótól. Javaslom, hogy a szüret után, áttelelés előtt a hajtásvégeket vágják vissza és semmisítsék meg.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó