Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 8-14.

Pap Edina 2019. aug. 10.

Július végén – az addig peronoszpóra-fertőzéstől szinte mentes szőlőkön, különösen a fogékony fajtákon – megjelent és egyre súlyosodik a betegség terjedése. Ehhez elegendő feltételt teremtettek a kisebb esők és a magas páratartalom.

A szőlőperonoszpóra áttelelőképletei a májusi 150 mm körüli csapadék hatására erőre kaptak, de ez a folyamat az aszályos forróságban megszakadt. Most azonban – a kisebb veszélyre való hivatkozással – sem lehetünk nyugodtak. Feltétlenül permetezni kell! A réztartalmú készítményeket részesítsük előnyben úgy, hogy a permetezési fordulókat szűkítsük 5-7 napra. Igaz, hogy elsősorban a lombozaton jelentkeztek a tünetek, látható azonban néhány bogyó kocsánykorona felőli fertőződése is. Ebben az időszakban a fertőzés lappangási ideje a fürtön nagyon hosszú, 14-18 nap. Ugyanakkor a levelek részben vagy egészen lehullhatnak szeptember elejéig. Ebben az esetben a hajtások beérése elégtelen, és ezek télen súlyos fagykárt szenvedhetnek.

A szőlőperonoszpóra mellett a szőlőlisztharmat is fokozottan veszélyt jelent. Ellene a kéntartalmú gombaölő szereket válasszuk (Thiovit, Kumulus, Microthiol, Cosavet stb.). Ebben az időszakban mindkét kórokozó áttelelő képletei is folyamatosan képződnek, amelyek majd a következő év kórfolyamatában komoly szerepet játszanak.

A selyemfényű puszpángmoly őszi nemzedékének dekoratív lepkéi (szürkésfehér szárnyaik széle sötétebb szürke) alkonyatkor nagy számban repülnek a bokrok közelében. Az elhúzódó rajzás miatt a lerakott tojásokból hamarosan megkezdődhet a lárvakelés is. Hamarosan célszerű lesz a növekedésgátló készítmények használata. A kis lárvák szövedéket képeznek és abban telelnek át. Ezt a helyzetet érdemes megelőzni 2-3 héten belül. A permetezésre ajánlott Runner vagy Dimilin mellett alkalmazzák a Biosol Káliszappan tapadásfokozót, amely rovarölő hatással is rendelkezik.  A sokak által kedvelt Mospilan+Karate kombináció is hatásos lehet.  

A tujafúró aranymoly kis lárvái már a hajtásvégekbe fúrták be magukat. Ilyenkor a védekezés hatékonysága jó a kis lárva ellen alkalmazott felszívódó rovarölő szerrel (Mospilan).

Sok panasszal találkozhatunk paprika- és paradicsomnövényeink kalciumhiánya következtében fellépő csúcsrothadásával kapcsolatban. A tünetek a zöld terméseken is felfedezhetők. A legtöbb esetben a lombozaton semmiféle elváltozás nem látható. A tünetek kezelésére a kalcium tartalmú lombtrágyák használata javasolt. Kalciumhiány esetén a kabakosok (uborka, tök, dinnye stb.) fiatal levelei a fonák felé pödrődnek, az erek közötti szövetek megsárgulnak, később a levélszélek száradásnak indulnak. Súlyos kalciumhiánynál a tenyészőcsúcs teljes pusztulása is bekövetkezhet. A kalciumhiányt kiválthatja a túl sok nitrogén és kálium jelenléte a talajban (antagonizmus).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó