Növényvédelmi teendők –2019. augusztus 29.–szeptember 4.

Növényvédelmi teendők –2019. augusztus 29.–szeptember 4.

Pap Edina 2019. szept. 1.

Szeptembert írunk, amely a betakarítás, a szüret ideje. A szilva, az őszi körték, a nyári almák, például a Nyári Gála, valamint a csemegeszőlők a helyükre kerülnek: rotyog a lekvár, telnek a cefrés hordók, élvezettel eszi a család a megtermelt „javakat”. De láthatjuk a károsítók elleni védekezéseink hibáit is.

Szembe tűnik az őszibarack lisztharmat, a körtelevélbolha kártétele, és szinte minden gyümölcs gyors romlása moníliás fertőzés miatt. Tanulhatunk is belőle, de mégis fontosabb az előre nézés.
Tehetünk-e még valamit a téli alma betárolása előtt a raktározási problémák kezelésére? Sok és sokféle feladat vár ránk. A szeptember végi almaszüretig még érdemes a kalciumhiány mérséklésére kalciumtartalmú lombtrágyával permetezni. Moníliás gyümölcsrothadás ellen még „bevethető” a Teldor 500 SC – bár az engedélyokirat az almára nem tér ki. Egyébként betárolás előtt az alma alapos átvizsgálásával sokat tehetünk a veszteség megelőzésére vagy csökkentésére!

Az utóbbi évtized talán a legnagyobb meglepetését a buxus falánk hernyói okozták. A dekoratív lepke, a selyemfényű puszpángmoly lárvái teljes kifejlődésükre akár 4 cm hosszúságot is elérik. Most a harmadik nemzedék tojásrakása zajlik, mégpedig nagy intenzitással. Meglepően sok lepke röpül föl a bokrokból, sok hernyó kelésére számíthatunk. Igaz, ezek a hernyók ebben az évben alig károsítanak, hiszen hamarosan szövedéket készítenek, ami megvédi őket télen. Kora tavasszal bizony „fájhat a fejünk”, ha nem elég korán kezdjük a védekezést.

Egyre gyakrabban láthatóak az idősebb tuja fás részein apró, 1-1,5 mm átmérőjű lyukak. A kártevő, a tujafúró szúbogár fapusztító rovar. Rajzása most megfigyelhető, ezért érdemes a tujákat lepermetezni tagló hatású rovarölő készítménnyel. Ezzel csökkenthetjük az egyedszámot, vele együtt a kétnemzedékes kártevő jelenlétét.

Az orgonán a lisztharmat gyorsan terjed. Zárt állományban az egész növény mutatja a betegség tüneteit. Gyakori a levélatka és az orgonamoly kártétele is. Az orgonamoly jelenleg lárva állapotban található a besodrott levelek védelmében. Eredményesen pusztítható a felszívódó Mospilan 20 SP rovarölő szerrel. Levélatka ellen pedig speciális atkaölő készítménnyel (pl. Nissorun 10 WP stb.) védekezhetünk.

A szőlőben tömegesen láthatóak a lisztharmat áttelelését szolgáló gombaképletek, amelyek éretten feketék, most még világosak. Még mindig érdemes pusztítani őket a jövő évi fertőzések megelőzésére. Belőlük származnak a talán kevésbé ismert korai levéltünetek, amik – a betegség számára optimális környezeti viszonyok között – alapját képezhetik lisztharmatjárványok kialakulásának.

Még mindig repül a nyugati dióburoklégy, de már a lárvák is felfedezhetők a dióhéj alatt. A védekezés fontos pillére a lárvák dióból talajba való kiesésének megakadályozása, ahol kissé befurakodva áttelelnek. Az egynemzedékes kártevő július közepétől rajzik. Jelenleg tehát a feladat, hogy a még érés előtt károsodott diókat minél előbb összegyűjtsük és elégessük. A jövő évben a rajzást megelőzve fóliával kell takarni a diófák talaját a koronacsurgó (fakorona széle) szélességében. A fentiekben leírt munkálatokkal jelentősen csökkenthető a károsítás mértéke.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó