Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 22-28.

Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 22-28.

Pap Edina 2019. aug. 24.

A mostanában virágzó egynyáriak és hagymás dísznövények növényvédelmére érdemes figyelmet fordítani.

A kardvirág dekoratív növény, vázában is hosszú ideig eltartható. Sokszor azonban csak megkésve vesszük észre károsítóit. Ilyen többek között a tripsz, amely szinte mindenütt megtalálható. Tünetei a növény minden részén láthatóak, de a virágokon okozott kár a legszembetűnőbb.  A tripsz szívogatása nyomán a virágok szára meggörbülhet. A bimbók fellevelei elszáradnak és rendszerint ki sem nyílnak. Amennyiben kinyílnak, a virágok kisebbek, torzultak és fehérfoltosak lesznek. A virágszirmok szélei elszáradva befelé sodródnak. Még mindig nem késő a kártevő elleni védekezés pl. Mopilan 20 SG készítménnyel. Ezzel megakadályozhatjuk újabb növények fertőződését.

Dáliabokraink a szép kertből nem hiányozhatnak, díszei sok színben pompázó virágaikkal. Több kártevő is „látogatja” a dáliát: levéltetvek, mezei poloskák és kabócák. Ellenük a Mopilan 20 SG használatát javaslom. Jelenleg legnagyobb mértékben a takácsatkák kártételével szembesülünk. Szívogatásuk nyomán a levelek elszíntelenednek, sárgulnak. Fenti elváltozás az érzugokból indul ki, mérete változatos. Speciális atkaölő szerrel tudjuk megakadályozni a kártevő terjedését (pl. Nissorun 10 WP). A Sanmite 10 SC és a Vertimec Pro feltételes forgalomban vásárolható készítmény.  

Talajtakaró növényeink idén a szárazság következtében a földibolhák tömegeit kénytelenek eltűrni. A kártevők jelenlétét csak akkor vesszük észre, ha kezünkkel végigsimítjuk kedvenceinket. A földibolhák jelenléte nem kívánatos, ellenük 1-2 alkalommal használjanak gyors hatású rovarölő szert (pl. Karate 2,5 WG, Decis stb.)

Az őszirózsa színes ágyásai szemet-lelket gyönyörködtetnek. Idén gyakran ellepik a leveleket, a lisztharmat tünetei. A betegség gyorsan terjed, ezért ne késlekedjünk a kéntartalmú gombaölő szerek (Microthiol, Thiovit stb.) kijuttatásával. Sok lehetséges kártevője, tripsz, mezei poloskák, kabócák stb. ellen a Mopilan 20 SG hatásos. Atkák ellen a speciális atkaölőket alkalmazzák.

Néhány krizantémfajta már virágzik. Sokféle károsítót fedezhetünk föl a növényeken (levéltetvek, fehérrozsda és más rozsdafélék, szeptóriás levélfoltosság stb.). A foltos leveleket a fertőzés kezdetén érdemes eltávolítani, de a rozsda ellen gombaölő szert is kell használni (Amistar). A levéltetvek ellen a Karate-t keverjük a permetléhez. A krizantémon gyakori a levélfonálféreg kártétele. Ellene növényvédő szert nem tudok ajánlani, de a tünetes levelek rendszeres eltávolításával jelentősen csökkenthető a kártétel. Tünetei jól felismerhetők: a levélerekkel határolt világos, sárguló, majd barnuló foltok végül teljesen elfeketednek, végül a levelek lehullanak. A lehullott leveleket is össze kell szedni és eltávolítani az állományból.

A leándereken gyakori a sárga levéltetű. Színe jól beolvad a környezetébe. Éppen ezért általában csak későn vesszük észre. 1-2 alkalommal permetezni kell Karate 2,5 WG felhasználásával, erős vízsugárral a kártevő telepeire irányítva a szórófejet.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó