Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 15-21.

Pap Edina 2019. aug. 18.

A 2019-es évről augusztus közepén elmondható, hogy május kivételével – amikor 150 mm eső esett átlagosan az országban – rendkívül kevés csapadék hullott. Hosszú ideig a forróságot alig-alig enyhítette néhány milliméter eső. Ennek fényében bátran kijelenthetjük, hogy a csapadék- illetve páraigényes kórokozókkal az átlagosnál kevesebb volt a gondunk. Annál inkább figyelni kellett a szívó és rágó kártevőkre.

Tapasztaljuk, hogy az egyes hatóanyagok környezeti veszélyessége miatt egyre kevesebb rovarölő készítmény áll rendelkezésünkre. Ezért még inkább fontos, hogy a kártevők felszaporodása előtti időszakra időzítve a permetezést, védekezésünk eredményesebb legyen. Arra mindig gondolni kell, hogy a viaszos levelű növények, valamint a viaszos testű, illetve mézharmatot ürítő kártevők ellen a permetlébe tapadásfokozót is kell tenni.

Egy idő óta szinte valamennyi zöldségnövényünknél a tápanyagellátás zavarai tapasztalhatók. Ebben a vonatkozásban nemcsak a növények igénye és a talaj adottságai játszanak szerepet, hanem a nem megfelelő öntözés is. Korai, rövidebb tenyészidejű zöldségfajtáink szinte nem igényelnek öntözést.  Annál inkább kívánják a vizet a jelenleg folyamatosan betakarítható zöldségfélék, a paradicsom, a paprika, a káposztafélék és a kabakosok.

Vízellátás szempontjából növényfajonként változó kritikus időszakok döntően befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét is. Szinte általános a virágzás és a terméskötődés idején a jó vízellátási igény. Az egyre divatosabbá váló talajtakarás szerepe ebben a vonatkozásban jelentős lehet. Tudni kell, hogy a palántázott növények általában több vizet igényelnek a magról szaporítottaknál, kisebb gyökértömegük miatt. Különbség van két nagyon kedvelt zöldségféle, a paradicsom és a paprika vízigénye között. A paradicsomról nagyapáink még azt mondták, hogy „jó, ha a lába vízben áll”. A kora reggeli öntözés ajánlott minden esetben. A tápanyaggal kapcsolatos tünetekről az előzőekben zoldsegontozes.pngmár írtam. A kalciumhiány kezelését szinte már mindenki megtanulta. A szükségesnél több kalcium viszont a paradicsom és paprika húsát kissé megkeményíti, akár rücskösség is előfordulhat a termésen.

Paradicsomvész (fitoftóra) az idén még az öntözött területeken sem jelentkezett. Más betegségek helyenként kisebb-nagyobb mértékben előfordulnak a zöldségféléken pl. az alternáriás és szeptóriás, kolletotrihumos és baktériumos termésfoltosodás, a talajgombák okozta tőhervadás és még mindig találhatók az állományokban vírusbeteg növények is. A folyamatos betakarítás miatt a vegyszeres védekezések nehézkesek az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartása miatt.

Az utóbbi időben sokféle zöldségen (pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller, uborka, tök, dinnye stb.) fölszaporodott a lisztharmat. Ellene a kéntartalmú Microthiol Special és Thiovit felhasználását javaslom. A kezelést természetesen ismételni kell. A kén élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó