Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 1-7.

Növényvédelmi teendők – 2019. augusztus 1-7.

Pap Edina 2019. aug. 10.

Kerti dísznövényeink növényvédelmi tudnivalóit – a teljesség igénye nélkül – szeretném összefoglalni. Cél a díszítőértékük, szépségük, egészségük megtartása.

Több panasz érkezett a fagyalsövény egy-egy növényének hervadásával, pusztulásával kapcsolatban. A jelenség nem új. A szerteágazó védekezési javaslatok azonban nem hoztak áttörést. Talajgomba  a felelős a pusztulásért. Vegyszeres kezelés helyett a biológiai védekezés alkalmazását javaslom. A betegséget kialakító kórokozókat pusztító két mikrogomba lehet a segítségünkre. Fontos, hogy a kezelést a károsodott növény környezetében is elvégezzük.  A készítmények: Polyversum és Trianum G.
A sárgafoltosság (képen) vírusbetegségével fertőzött fagyalnövényeket az állományból minél előbb el kell távolítani. A levélfoltosodás és levéltetű elleni védelemre Dithane+Karate kombinációt javaslom.

Kertjeinkből nem hiányozhat az orgona. Nyár vége felé a bokrok alsó, fényben és légmozgásban szegényebb területein néha az egész levélfelületen lisztharmatot találunk. A bokor mellett dohszagot érzünk. Érdemes Thiovit vagy más kéntartalmú gombaölő szerrel 1-2 alkalommal permetezni. Az ismétlés 7 nap múlva aktuális.  A baktérium- és a gombaeredetű hervadás tünetei alapján elkülöníthető. A fertőzött  leveleken apró, zsírszerű foltok láthatók, amelyek később megbarnulnak, a hajtásvég lekonyul, majd elhal. Hatásos vegyszeres védekezés nem ismert, de a szellősség, a jó kondíció kiegyensúlyozott tápanyagellátással és a beteg részek gyors eltávolítása segít. A gombás hervadásra a fagyalnál leírtak az irányadók. Levélfoltosság esetén – kisebb fertőzésnél – a beteg levelek eltávolítása is megoldás lehet. Kártevői közül a vincellérbogár U-alakú rágásokat okoz a levélszéleken. Az orgonamoly, a tripszek, a gubacs- és levélatkák is támadhatnak. Az orgonamoly nyári nemzedéke elleni védekezés most aktuális. Lárvái a levelekben hólyagaknákat készítenek. Később új levelekben károsítanak. A levélszélek a fonák felé pöndörödnek és levélcsomók is láthatóak. Védekezésre az elhúzódó rajzás miatt Karate és Mospilan keverékét alkalmazzák.

A borostyánt sok kertészkedő szinte talajtakaróként hagyja elfutni a kertben, mások kerülik erőszakos helyfoglalása, erős léggyökereinek kára miatt. Gyakori kérdés a borostyán levélfoltosságai elleni védekezés kivitelezése. Baktériumos és gombás betegségei a nedves, párás környezetben lépnek fel. A beteg egyedeket el kell távolítani az állományból, és szükség esetén réztartalmú gombaölő szerrel (Champion, Rézoxiklorid stb.) célszerű permetezni. Gyakori a takácsatkák kártétele – apró szövedékükre figyelhetünk  föl. Ellenük speciális atkaölő szer alkalmazható nedvesítőszerrel.

Az aranyfa moníliás betegsége ismert, az ellene való védekezés azonos a gyümölcsfák moníliás betegségénél ismertetekkel. Az agrobaktérium támadása után a hajtásokon nagyméretű rákos daganatok keletkeznek, felettük a hajtás elhalhat (képen). Fontos a beteg növények eltávolítása.
A madárbirs ervíniás elhalása azonos az almástermésűeken tűzelhalásként ismert betegséggel. A beteg hajtások gyorsan hervadnak, megfeketednek, de a növényen maradnak. A hajtások kampósbotszerűen meggörbülnek. Veszélyes baktériumos betegség! A beteg növényi részek eltávolítását követően több alkalommal rezes (Champion, Astra stb.) permetezés ajánlott.  

A szőlőnél a „zöldszüret” után a lisztharmatfertőzés egyre erősödik. A tőke további erőnlétének és egészségi állapotának fönntartása, az áttelelőképletek gyérítése érdekében védekezés szükséges (Thiovit, Kumulus stb.).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó