Növényvédelmi teendők – 2019. április 4-10.

Pap Edina 2019. ápr. 5.

A napokban megfigyeltem, hogy a „mindenevő” talajlakó kártevők (drótférgek, mocskospajorok stb.) a talajfelszínhez közel tartózkodnak. Hideg télre felkészülve 10-20 cm mélységben telelnek, és a talajok felmelegedésével egyidőben haladnak felfelé. Ez az az időszak, amikor eredményesen tudunk védekezni ellenük.

Jelenleg sorkezelésre a Basamid G és a Force G használható. Mindkettő gázosodó hatásával éri el a várt eredményt. A témánál maradva elmondom, hogy a talajfertőtlenítő készítmények kijuttatásának optimális ideje egyébként az ősz, és annak is az eleje. Ekkor a kártevők a talaj felszínéhez közel élnek, így könnyebben eléri és elpusztítja őket a szer, és a fertőzöttség mértékéhez képest tudunk akkor védekezni ellenük. Tavaszi előjövetelük biztosan elhúzódó.
A környezetkímélő lehetőségeink mára jó megoldásokat biztosítanak a talajlakó kártevők elleni védekezésben. Biológiai eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyek igénybevétele a biodiverzitás, a természet sokszínűségének megőrzésében lehetnek segítőtársaink. A téma kifejtésére hosszú időre lenne szükség, ezért most csak a legfontosabbakat foglalom össze.

A Biobest készítményeiben különféle ragadozó rovarok atkák, katicák, poloskák és fürkészek, valamint fonálférgek végzik a hatékony védelmet. A fürkészdarázs a kártevők széles körének életfeltételeit korlátozza. Ilyenek pl. a levéltetvek, aknázólegyek, pajzstetvek, liszteskék stb. A Bora készítményben lévő mikrogomba talajlakó kártevők ellen, a Conyothirium és Trichoderma fajok pedig a talajban élő kórokozó gombák ellen hatásosak mikroszervezetek.

Néhány éve érdekes károsítást figyeltünk meg fiatal szőlőben. Az ültetvény közvetlen közelében gazos, főleg tarackos kis területet a vetési, Y és más bagolypillék valószínűleg megfelelő helynek találták tojásrakásra. A hernyók szépen kifejlődtek, előjöttek és érési táplálkozásukhoz kitűnő tápanyagot biztosítottak a fakadó szőlőrügyek. A szőlőkarokon végighaladva minden rügyet elpusztítottak – míg a közismert ékköves araszoló lárvák a rügyeket csak kiodvasítják. A táplálkozó hernyók L2-es, ritkábban L3-as fejlődési stádiumban látványosan pusztítottak. Figyeljünk oda rájuk!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó