Növényvédelmi teendők – 2019. április 25. – május 1.

Növényvédelmi teendők – 2019. április 25. – május 1.

Pap Edina 2019. ápr. 25.

A „szeszélyes április” 2019-ben is nevéhez hűen teljesített. Lehűlések és felmelegedések többször váltották egymást, esélyt adva az aktuális károsítóknak.

A tavasz meglepetése a monília hajtáspusztításának látványos tünetei. Ez a megállapítás elsősorban kajszibarackfákra vonatkozik, kisebb mértékű volt meggy- és cseresznyefák esetében. Pedig a moníliás hajtáspusztulás nemrég még az utóbbi gyümölcsfajtáknál volt erős erősebb. A betegség nagymértékű fellépésének egyik oka a tél végi rezes lemosó kezelések elmaradása lehetett. A kertészkedők a tartós felmelegedésre várva „kicsúsztak” a permetezés optimális idejéből. Sokan az őszi védekezéseket is elhagyták, amellyel a kórokozó áttelelő képleteit gyéríthették volna. A kertészkedő dolga most a gyors és hatékony védekezés, a beteg ágrészek eltávolítása (nemcsak a fáról, hanem annak környezetéből is!) és a gyümölcskezdemények védelme. Eredményesen alkalmazhatók egyes felszívódó gombaölő szerek, pl. Folicur Solo, Mirage, Signum, Switch (feltételes forgalomban vásárolhatók, ill. egyesek kis mennyiségben szabad forgalomban is kaphatók), valamint a Teldor, ami elsősorban a gyümölcsfertőző monília ellen hatásos szabad forgalmú készítmény.

A monília elsősorban a csonthéjasok betegségeként ismert, de újabban jellegzetes tüneteivel gyakran találkozunk az almatermésűek gyümölcsein is, foltos barnulás, penészpárnák formájában.
Az őszibarack és mandula levélfodrosodása (tafrina) is komolyan pusztítja a lombozatot. Szilván a későbbiekben a gyümölcsöt is (bábaszilva).

A változékony időjárásban a lehűléses időszakok különösen kedveztek a betegség terjedésének, még úgy is, hogy a kora tavasz különösen száraz volt. Ez a betegség is jól fékezhető a rezes őszi és kora tavaszi lemosó permetezésekkel, ami – az előzőekben vázolt okok miatt – gyakran elmarad. A zsugorodott, megvastagodott, elszíneződött levelek később lehullanak. A most még egészséges lombozat védelmére az alábbi gombaölő szerek használatát ajánlom: Folicur Solo, Score és a Tiuram Granuflow (az utóbbi is feltételes forgalmú). A kezelést 10 napon belül ismételni kell.

A selyemfényű puszpángmoly, a buxus első számú kártevője, hosszas várakozás után látványos károsításba kezdett. A háromnemzedékes moly az áttelelő, kisebb ellenállással bíró fiatal lárvái ellen nagy eséllyel védekezhetünk az alábbi rovarölő készítmények közül választva: Karate, Mospilan Runner stb., a korábbi előrejelzésben részletezett sorrendben.

A permetezést erős permetlésugárral, nedvesítő szer hozzáadásával /pl. Nonit/ végezzék a hatékonyság növelése céljából.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó