Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 8-14.

Gazdabolt 2018. szept. 9.

A hét fő témája a Rhododendronnal kapcsolatos tudnivalók és növényvédelmi teendők összefoglalása. Bátran kijelenthetem, hogy gazdag színű és színváltozatú virágaival kertjeink dísze ez a csodálatos növény, de egyedi körülményeket igényel.

Magyar neve is sokat mond: havasszépe. Utal éghajlati igényére és kimondhatatlan szépségére. Talán nincs is olyan kerttulajdonos, aki legalább egy Rhododendront nem szeretne látni kertjében. Pedig a várva-várt növény elültetését követő évben sok kellemetlen meglepetést okoz: levélszélei, majd teljes levélzete barnul, elhal és lehullik. Más esetekben a levelek sárgulnak és elmarad a virágzás. Ilyenkor kezdenek érdeklődni, hogy milyen betegség támadta meg a növényt és mit lehet tenni ellene.

Létezik ugyan betegsége, amely levélfoltosodást okoz. Ez ellen a megjelenést követően gyorsan kell védekezni (Antracol, Dithane stb.).  A lisztharmat is megtámadja néha, ellene Score-al permetezzenek. Az előbbiekben vázolt tünetek azonban növényvédő szerekkel nem kezelhetők. A havasszépének speciális igénye a savanyú talaj. A szakkönyvek általában 4-5,5 pH –t javasolnak, de tapasztalatom szerint az annál savanyúbb, 3-4 pH savanyúságú talajban érzik magukat igazán jól. A talaj legyen laza szerkezetű.

Fontos a növények elhelyezése is: a tűző naptól védett, félárnyékos, de ne túl sötét helyre ültessük. Télen a nagyobb hidegtől talajtakarással óvjuk. Ilyen előzmények után a következő év tavaszán – általában májusban – nemcsak várhatjuk, de gyönyörködhetünk is csodálatos virágaiban. A kertek felé járva ma már gyakran hibátlan példányaival lehet találkozni. Az ilyen növények nem is lesznek betegek.
Sopronban élt és dolgozott, hosszú ideig a Botanikus Kert vezetője volt egy kiváló kertész-nemesítő dr. Barabits Elemér. Lővéri kertjében 34 féle havasszépében gyönyörködhettünk, és többen meg is látogattuk minden év május hónapjában. Pompázatos színekben, a színek finom változataiban, a bokrok fenséges formáiban gyönyörködhettünk.

Ezen a héten még az ősz egyik – ha nem a legnagyobb – kedvencével foglalkozom. Az őszirózsa változatos formában (egyszerű, tömött vagy tűszírmú), és a színek sokaságában pompázó virágai különleges élménnyel gazdagítják a virágkedvelőket. Számos növényvédelmi problémája azonban sok figyelmet igényel, úgy az ültetése, mint a gondozása idején.

A legfontosabb az ültetés helyének megválasztása: az átlagosnál jóval hosszabb ideig nem szabad egymás után ugyanarra a helyre ültetni, mert gyökér-, szártő- és szárrothadása, valamint tőhervadása súlyos károsodás okozhatnak. Ebben szinte egyetlen lehetőségünk a megelőzés. Igaz, már lehetséges biológiai készítményekkel védekezni a talajgombák ellen, de annyira szerteágazó a lehetséges kórokozók köre, hogy az őszirózsa új területigénye fontos tényező. Később a növényt lisztharmat, levélfoltosság (Septoria), rozsda támadhatja meg – valamennyi ellen a Score+Antracol kombinációt ajánlom. Párás, nedves időben a virágokon gyakori a szürkepenész.

Az őszirózsának két vírusbetegsége is ismert; az egyiket a tripszek, másikat a levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra. Egyetlen védekezési lehetőség ezeknek a szívókártevőknek (vektoroknak) az irtása Mospilan+Karate kombinációval.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó