Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 22-28.

Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 22-28.

Gazdabolt 2018. szept. 23.

A hamisítatlan „vénasszonyok nyara” után bizony az erős lehűlés a viharos széllel nehéz próba a szervezetünknek. Tudjuk, hogy a növényeknek sem könnyű a hirtelen átállás. A változékony időjárásban meggyengült kocsányok „elengedik” a leveleket, és tömeges lombhullást okoznak. Különösen igaz ez a valamilyen okból, gomba- vagy baktériumos fertőzés, súlyos rovarkár vagy tápanyaghiány miatt sérült lombozatra.

Mivel növényeink stresszes állapotban vannak, alkalmazzuk az Amalgerol növénykondicionáló, stresszoldó készítményt réz-tartalmú gombaölő szerrel kombinálva. A két szerből külön készítsünk kevés vízzel törzsoldatot, és azt adjuk a permetezővízhez. Mindkettő segíti a vesszők illetve a fás részek beérését, a sebek begyógyulását. A permetezést 15 C-fok feletti hőmérsékleten, az egész növényre, illetve a lehullott lombra kiterjedően kell elvégezni.

Több szőlőben látható a levelek tömeges hullása, amelyeken a szőlőperonoszpóra penészes foltjai a levelek szinte teljes felületére kiterjednek. Oka az, hogy július 2. felétől a permetezés beszüntették a gazdák, ugyanakkor július utolsó dekádjában és augusztus elején több egymás utáni napon jelentős csapadék hullott.

Elérkezett a tavasszal virágzó hagymás dísznövények, a tulipán, a krókusz, a fürtös gyöngyike, a nárcisz stb. ültetésének ideje. Ehhez néhány hasznos tanács a növényvédőstől:

•    A talaj megmunkálása során laza, jól kezelhető közeget készítsünk elő, és kerüljük a talajlakó kártevők (drótféreg, bagolypille-lárvák, cserebogárpajor, lótücsök stb.) jelenlétét. A hagymások alá semmiképpen se tegyünk szerves trágyát (marha, baromfi stb.) Egyrészt nem szeretik, másrészt az előbb említett kártevők jelenléte is gyakoribb az ilyen talajokban.
•    Ne ültessük a hagymásokat legalább 2-3 évig ugyanarra a helyre, így elkerülhetjük gombás és baktériumos fertőződésüket. A hagymák csávázásáról korábban már volt szó.
•    A foltos, ráncos, puha hagymákat válogassuk ki ültetés előtt.
•    Több okból jó az ültetőkosarak alkalmazása. Megakadályozhatjuk vele a mezei pocok vagy más talajban élő rágcsáló károsítását, és elkülöníthetjük az egyes fajtákat.
•    Bár az ültetést már szeptember elejétől ajánlják, az őszi fagyok beálltáig is végezhető károsodás nélkül, és még a virágzást sem késleltetjük ezáltal.
•    Természetesen a hagymásokat cserépben, lakásban elő is hajtathatjuk, és akár már karácsonykor gyönyörködhetünk a jácintban, a nárciszban és a korai tulipánban, nem beszélve a csodálatos amarillisz pompázatos virágjában.

A szobanövények téli gondozásában gyakran hibákat vétünk. A legfontosabb tudnivaló, hogy próbáljuk világos, de nem túl meleg helyre téve, kevesebbet öntözni őket az átlagosnál. Rendszeresen vizsgáljuk át, hogy időben felfedezzük a károsítókat, és megfelelően védekezzünk elszaporodásuk megakadályozása érdekében. Jó tudni, hogy a kártevők (pajzstetvek, molytetvek stb.) ellen nem kell feltétlenül permetezni; a felszívódó rovarölő szereket (Actara, Mospilan) öntözéssel kijuttatva is hatásosan alkalmazhatjuk a permetezésnél megadott töménységben.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó