Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 15-21.

Gazdabolt 2018. szept. 15.

Talán nincs is olyan kert, ahol nem találnánk cseresznye- és meggyfát. Ismerjük betegségeiket, kártevőiket , de közülük a legtöbb fejtörést a cseresznyelégy lárvája, népiesen a „kukac” elleni eredményes védekezés jelenti. Pedig erről a kisméretű légyről, életéről, gyenge pontjairól már szinte mindent tudunk. Az utóbbi években azonban két betelepedett, idegen szóval invazív fúróléggyel és kártételükkel voltunk kénytelenek megismerkedni: az amerikai keleti cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy. Ezen a héten a dióburok-fúrólégyről szeretnék részletes információkat közvetíteni a kedves Kertbarátoknak.

A kisméretű léggyel először 2011 őszén Kőszegen találkoztak a Nyugat-Magyarországi Egyetem entomológus kutatói, de betelepedéséről hivatalos megerősítést 2012-ben a NÉBIH szakemberei tettek. Egynemzedékes zárlati (karantén) kártevő. Amerikában és Mexikóban honos. Európában a 80-as évek elején, Svájcban jelent meg először.

A légy meghatározása különleges jegyek alapján történik. Elsősorban azonban a lárváival találkozhatunk, amelyek piszkosfehér színűek, nagyjából 6 mm nagyságúak. A nőstény a dió zöld burkába helyezi tojásait, amelyet a héjon látható apró lyukak jeleznek. A tojásrakás folyamatos, július elejétől szeptember közepéig is elhúzódhat. Egy-egy dióburokban több lárva károsít. Kártételét követően a dióburok barnán elszíneződik, és a termés a szokásosnál előbb lehullik. A kártétel kaput is nyit gombás és bakteriális megbetegedéseknek is. A fúrólégy a termés akár 50 százalékát is elpusztíthatja, emellett a dió exportminőségét is jelentősen rontja.

Nézzük, milyen eszközök, módszerek és vegyszeres beavatkozások állnak rendelkezésünkre a kártevő elleni küzdelemben:
•    Illatcsalétekkel kiegészített csapda, amelyet a diófák felső harmadában kell elhelyezni a legyek várható rajzásideje előtt. A rajzás kezdetétől mintegy 6 héten keresztül az eseti engedéllyel rendelkező rovarölő szereket használhatjuk heti gyakorisággal (Decis, Karate Zeon, Mospilan) váltogatva.
•    A témával foglalkozó javaslatok ugyan nem írják, de a kert esetleg egyetlen diófája a zöld burokban lévő termései átvizsgálásával korábban eltávolíthatjuk a fertőzött diókat és megsemmisíthetjük azokat lehullásuk előtt. Ültetvényben természetesen ez nem kivitelezhető.
•    A lehullott terméseket akár naponta összegyűjtve sok lárvát elpusztíthatunk.
•    A kártevő báb alakban telel a fa alján lévő talajban. A talajba jutását minden módon meg kell akadályozni. Fekete fóliával a jelzett területet letakarva elérhetjük mindezt. Ha azonban elmarad ez a védekezési lehetőség, egy-egy fánál a következő év június közepétől az előbbiekben leírtaknak megfelelően talajt fekete fóliával letakarva megakadályozzuk az előbújni szándékozó legyek kirepülését, egyúttal a tojások lerakását is. Ez a cseresznyelégy ellen is alkalmazott, bevált módszer!

A jövőben várhatjuk és várjuk is a dióburok-fúrólégy egy-két természetes ellenségének megjelenését, amely biztos segítőnk lehet ebben a majdnem „kilátástalan” küzdelemben. Addig azonban kitartó, sziszifuszi munkával tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a dióültetvényeinkben „garázdálkodó”, hívatlanul érkezett és nálunk szokatlan gyorsasággal elterjedt kártevőt.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó