Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 1-7.

Növényvédelmi teendők – 2018. szeptember 1-7.

Gazdabolt 2018. szept. 1.

Ma is három dísznövényről, a babérmeggyről, a hortenziáról és a bazsarózsáról, növényvédelmi problémáikról és jelenlegi károsító helyzetéről írok.

A babérmeggy több faja ismert, de leggyakoribb közülük a balkáni babérmeggy. Dekoratív örökzöldünk, egyedül álló (szoliter) bokor és sövény formájában egyaránt. Kora tavasszal gyakori kérdés volt: mi okozza a levéllyukacsosodást? Ez a sztigminás betegség tünete, amely ellen általában nem kell védekezni (képen). Levélfoltosodása is ismert, amely ugyancsak gombaeredetű, és elég gyakori a lisztharmatos megbetegedése is. Csak akkor célszerű bevetni a vegyszeres védelmet, ha a tünetek nagyon gyakoriak (pl. Antracol és Thiovit). Rovarkártevői közül a pajzstetvek és az amerikai lepkekabóca fordulhat elő. Ellenük az Actara vagy Mospilan hatásos. Jelenleg helyenként a felsorolt károsítók mind vagy egyik-másik megtalálhatóak babérmeggyeinken.

A hortenzia szinte minden kertben pompázatos, hatalmas virágaival hosszú ideig gyönyörködteti az embert. A tövek legyengülésében nagy szerepe van a vashiánynak, mert a növénynek kifejezetten magas a vasigénye. A tüneti kezelésre jól alkalmazhatók a vastartalmú lombtrágyák (pl. Fitohorm Vas) A pangó víz és a magas mésztartalom sem kedvező. A levélvörösödés tűző nap, szél vagy hőmérsékletingadozás következménye. Savanyú vagy savanyított talajon a hortenzia kék színű virágokat hoz. Lisztharmatos betegségét a levél fonákán szürkés-ibolyás lisztes bevonat, illetve a levél színén sárga, később vörösbarna foltok mutatják. Érdemes ellene védekezni, mert a növény díszítő értékét nagymértékben rontja. A kéntartalmú gombaölő szerek közül válasszanak (Thiovit, Kumulus stb.), de a kezelés idején a hőmérséklet ne érje el a 26 C-fokot. A szürkepenész sűrű állományban, nagy páratartalom és tartósan borús időjárás idején lép fel, és elsősorban a rosszul beérett hajtásvégeket károsítja. Permetezésre az Amistart használják. Jelenleg a vashiány tüneteivel találkozhatunk, főleg a meszes területeken (képen).

A bazsarózsa fás vagy félfás szárú dísznövényünk, lágyszárú változatát pünkösdirózsaként ismerjük.  Nedves, meleg időjárás és a szükségesnél nagyobb mennyiségű szerves tápanyag kedvez betegségei fellépésének. Talajgombák (Fusarium, Verticillium, Sclerotinia stb.) a szártövön, míg a szürkepenész a vegetációs idő bármelyik szakaszában a szár különböző magasságában barna rothadást okoz. Talajgombák esetében kerüljék a fent felsorolt kiváltó tényezőket, nagyobb állományban használják a Trifender biológiai készítményt vagy a rezes (rézoxiklorid, Champion stb.) gombaölő szerekkel való többszöri beöntözést. A kettőt együtt ne alkalmazzák! Szürkepenész ellen itt is az Amistart használják és savanyú talajokon meszezés is szükséges lehet. A bazsarózsa gyakori betegsége a rozsda is. Tüneteit a levelek fonákán fedezhetjük fel. Kisebb fertőzésnél a felhasználható gombaölő szerek hatékonyabbak (Amistar, Score). Jelenleg helyenként a rozsda és a szürkepenész (képen) tünetei láthatóak.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó