Növényvédelmi teendők – 2018. október 27. – november 2.

Növényvédelmi teendők – 2018. október 27. – november 2.

Gazdabolt 2018. okt. 28.

A 2018-as év utolsó növényvédelmi előrejelzését írom. Ebben szeretnék a jövő év korai problémáihoz kapcsolódva tanácsot adni a betegségek és kártevők eredményes leküzdéséhez.


Az őszi, kora tavaszi és a rügyfakadáskor elvégzett rezes lemosó permetezések jótékony hatása közismert. A bordóilé magasabb (2-3 %-os) dózisa az őszi és kora tavaszi időszakban javasolt, amíg rügyfakadáskor az 1%-os töménységet javaslom. Kiemelten a monília, a levélfodrosodás (tafrina) és szinte valamennyi a baktériumos és gombás betegség áttelelő képleteit pusztítja, illetve gyéríti. Az őszi kezelésnél a lehullott lombot is permetezni kell, amíg a kora tavaszi védekezést 10 oC feletti hőmérsékleten célszerű elvégezni.


A szőlőben hasonló a helyzet, ahol nemcsak a lisztharmat, hanem a különböző vessző- és levélfoltosságok (fekete- és fakórothadás) és a szőlőorbánc ellen is hatásos az előbbiek közül legalább egyszeri kezelés. A szőlőlisztharmat áttelelő ivaros képletei ellen akár már rügyfakadáskor, de 10-15 cm-es hajtásállapotban feltétlenül védekezni kell, különösen a fogékony fajtákon. Erre a nagy töménységű, 0,6-0,7 %-os kénkészítmények (Thiovit, Kumulus, Microthiol SpeciaL, Cosavet) alkalmasak. 
Lárva, illetve hernyó alakban telel át a tujafúró aranymoly és a selyemfényű puszpángmoly. Éppen ezért nagyon korán, a téli nyugalom után, a tápnövényeik tavaszi hajtásainak megjelenésekor elkezdik károsításukat, amely – jó étvágyuk következtében – rohamosan nő. Ezzel együtt a kártevő is növekszik, egyre nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztva. Az időjárás és a növény fejlődésének megfigyelésével a védekezéseket is minél előbb érdemes elkezdeni. Ekkor a felszívódó és kontakt készítmények együttes kijuttatása javasolt (pl. Mospilan+ Karate), a tujafúró esetében 2-3 alkalommal, amíg a puszpángmoly ellen a második, harmadik permetezés növekedésgátló készítménnyel történjék (Dimilin, Runner).


A szőlő rügykárosítójaként ismert ékköves araszoló is nagyon korán megkezdi táplálkozását. Erdők, facsoportok közelében különösen gyakori a kártétele. A lárva felfedezése nehéz, szőlőkacshoz hasonló alkata miatt (képen). A kirágott rügyek egymást követik egy-egy szálvesszőn. Védekezésre a taglóhatású piretroidokat (pl. Karate, Cyperkill stb.) alkalmazzák, 1-2 alkalommal, alkonyatkor.


Valamennyi javasolt permetezés idején legalább 15 oC hőmérséklet legyen.


A rezes-olajos lemosó kezelések hatásosak a pajzstetvek és az atkák ellen is. A gubacs- és levélatka is korán jelentkezik a szőlőkben, kártételük kezdetén speciális atkaölő készítménnyel (Nissorun, Sanmite stb.) tudunk védekezni.
Kora tavasszal a báb alakban telelő kártevők ellen nem érdemes permetezni. Ilyenek a cseresznyelégy és dióburok-fúrólégy, a molykárosítók (almamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly) és a kabócák (pl. a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmájának vektoraként ismert amerikai szőlőkabóca). A kártevők fejlődésmenete, vegyszerekkel szembeni érzékeny időszaka, vagyis a velük kapcsolatos állandó megfigyelések elengedhetetlenek a hatásos védekezéshez.


Kísérjék jövőre is figyelemmel tanácsainkat minden héten, hogy időben értesüljenek az egyes károsítókkal szembeni védekezések legalkalmasabb időpontjáról!


Sikeres új évet kívánok minden Kertbarátnak! Legyen öröm a kertészkedés 2019-ben is!

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó