Növényvédelmi teendők – 2018. május 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2018. május 5-11.

Gazdabolt 2018. máj. 5.

Több alkalommal történő permetezést követően még mindig károsít a selyemfényű puszpángmoly és eközben növekednek a hernyók. Nagy hernyó = nagyobb étvágy és látványos kár. A bábozódásra még várhatunk, addig a korábbiakban vázoltak szerint továbbra is permetezni kell!

A levéltetvek telepei egyre nőnek, és újabb és újabb növényfajokon jelennek meg. Minél később védekezünk ellenük, annál nehezebben tudjuk elpusztítani őket. 

körterozsda az utóbbi években annyira felszaporodott, hogy mára szinte nem ismerünk ellenálló körtefajtát. A gazdacserés gomba téli gazdanövényein, a borókaféléken, főleg a nehézszagú borókán rövid időn belül kialakulnak az ún. tavaszi spórák (ecidiospórák), amelyek a körtefa leveleire jutva ott megtelepednek és behatolnak a levelekbe. A védekezést ne halogassák – a látható tünetek sokkal később, június első felében alakulnak ki, akkor már elkéstünk.  Az elkövetkező napokban az Antracol-t (feltételes forgalomban vásárolható), majd ezt követően 7-10 napon belül az Antracol+Score kombinációt alkalmazzák, majd ezt a kezelést ismételjék meg 12-14 naponta, 2-3 alkalommal.


A körtelevélbolha látványos felszaporodása megtörtént. A kártevő ellen a Mospilan-t ajánljuk, de a Vektafid A nyári higításban (1 dl/10 l víz), paraffinolaj-tartalma miatt hatásos.


Elérkezett a szőlő első permetezésének ideje, a szőlőhajtások meghaladják a 20 cm-t. Mivel a késő őszi, téli és az áprilisi csapadék határozza meg az peronoszpóra áttelelő képleteinek megerősödését, a kórokozó számára kedvező körülmények között ilyenkor kialakulhat a járvány. 2018-ban a peronoszpóra nem, de a lisztharmat esetében – a száraz, meleg időjárás miatt – várható a korai, még virágzás előtti nagyobb fertőzés. Már az első permetezéskor nagy figyelmet kell fordítani a kórokozó megfékezésére. A nagyadagú kén (Thiovit, Kumulus, Cosavet stb.) 5-7 kg/ha dózisban javasolt. Kombinációs partnerként réz (Rézoxiklorid, Champion stb.) vagy Dithane /Vondozeb stb. a peronoszpóra mellett a fekete- és fakórothadás, valamint az orbánc ellen is hatásos.


A szőlőmolyok rajzanak, ellenük is időszerű a védekezés (képen, fenn). Rajzás idején a Karate, lárvakeléskor az Avaunt vagy Insegar (feltételes forgalomban) ajánlott.  Az atkák (levél- és gubacsatkák) elleni védekezés már megkésett.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó