Növényvédelmi teendők – 2018. május 26.-június 1.

Növényvédelmi teendők – 2018. május 26.-június 1.

Gazdabolt 2018. máj. 25.

A szőlőkben megkezdődött a virágzás. A naponta ismétlődő kisebb-nagyobb esőzések után, a párás melegben a folyamat felgyorsul – napokon belül elérhetik a szőlők a teljes virágzás fenológiai állapotot.


A szőlővirágzás nemcsak szép, sőt lenyűgöző látvány, de veszélyeket is rejt magában. Ebben az érzékeny fejlődési szakszban a szőlőbetegségek zavartalanul fertőznek, és a járványok kialakulására is ekkor van a legnagyobb esély.
Az elmúlt év őszétől kevés csapadék hullott, a tél is száraz volt. A szőlőperonoszpóra kórokozójának kórfolyamata alapján az áttelelő alak (oospóra) csírázásához a szőlő fakadásától hosszabb ideig nem voltak megfelelőek a környezeti feltételek. A márciusi hideg, április hónap és május első dekádjának rendkívüli szárazsága szinte gátat szabott a szokványos fertőzési folyamatnak. Ezt követően a mai napig közel 100 mm eső, és az esőzések mellett a felmelegedés kifejezetten kedvezett a szőlőperonoszpóra kórokozójának: a spóraszóródás, a spórák megtelepedése a szőlőleveleken és behatolása a levelekbe, azaz a fertőzés már megtörténhetett. Innentől számíthatjuk a lappangási időt, amely a fertőzés pillanatától az első látható tünet megjelenéséig tartó időszak. Az elmondottakat figyelembe véve a virágzó fürtök is áldozatai lehetnek a peronoszpórának még akkor is, ha a tünetek csak nagyjából 10 nap elteltével láthatók. Feltétlenül a felszívódó készítmények közül válasszanak: Pergado MZ, Profiler, vagy a szőlő más betegségei ellen is hatásos Cabrio vagy Quadris.


A szőlőlisztharmat áttelelése az ivaros alak dominanciájából levezetve láthatóan megtörtént: már április végétől tömeges tüneteket mutattak a szőlőleveleken elsősorban a kritikus területeken és fajtákon. A betegség azóta zavartalanul terjed, és egyes borvidékeken akár járvány kialakulására is számíthatunk. Az eddig elvégzett 1-2 permetezés (lemosó és nagyadagú kén kijuttatása) féken tartotta a kórokozót, de az előbbiekben elmondottak szerint a virágzás kritikus fenológiai stádiumában feltétlenül az ún. „bombázókat” célszerű bevetni:  Cyflamid, Rally Q, Talendo, Luna Privilege (II.forg.kat.) Vivando. A Cabrio Top peronoszpóra ellen is, a Quadris mindhárom gyakori szőlőbetegség (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) ellen is hatásos.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó