Növényvédelmi teendők – 2018. május 19-25.

Növényvédelmi teendők – 2018. május 19-25.

Gazdabolt 2018. máj. 19.

A „márciusi telet” meleg és száraz időszak követte. Áprilisban sokhelyütt alig több mint 20 mm csapadék hullott.  Május második hetében változás következett be: egy hét alatt zivatarok és többnapos esőzések formájában 70-80 mm eső és lehűlés lepett meg bennünket. Fentiek következtében megváltoztak a károsítók számára fontos külső tényezők.

A moníliák a párás, csapadékos időben különösen károsak, akár járványt is okozhatnak. Hazánkban 3 faj különös jelentőséggel bír. A betegség nemcsak a csonthéjasokat, hanem az almatermésűeket is súlyosan károsítja. A kórokozó leginkább rovarszúrás, jégeső és egymáshoz verődés stb. során keletkezett sebzéseken keresztül jut a gyümölcsbe. Az egyik faj, a Monilinia fructicola légzőnyílásokon át is bejuthat. A gyümölcsön kezdetben apró, barna foltok láthatóak, amelyek később többnyire az egész gyümölcsre kiterjednek.

Kevesen tudják, hogy almánál a monília a tárolási betegségek között kiemelkedő szerepet tölt be. Károsítása nyomán a termés fekete és fényes lesz, a gyümölcshús pedig rugalmas, gumiszerű. A monília a gyümölcs kötődése idején hatol be, ebben a párás, esős idő kedvez.

Érik a szamóca és a korai cseresznye. Most érdemes gátolni a kórokozó „garázdálkodását”, természetesen az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartásával. Javasolt gombaölő-szerek:  Teldor 10 g/10 liter permetlében (é.v.i. 3 nap), Topas 5 g/10 liter permetlében (é.v.i. 7 nap), stb. 

A selyemfényű puszpángmoly bábozódása folyamatos, károsító hernyót szinte alig lehet találni. A védekezés eredményességét nagyban fokozza az új nemzedék elleni jól időzített permetezés a szokott módon: erős vízsugárral, a bokrok belsejébe. A kezelést 3-4 héten belül kell megkezdeni a Dimilin vedlésgátló, vagy az Avaunt vagy Steward felszívódó idegméreg (feltételes forgalomban vásárolható) felhasználásával.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó