Növényvédelmi teendők – 2018. május 12-18.

Növényvédelmi teendők – 2018. május 12-18.

Gazdabolt 2018. máj. 12.

A cseresznyefákon a fekete levéltetű nagy telepeinek látványával találkozhatunk elsősorban a hajtásvégeken. A korai cseresznyék permetezésekor a növényvédő szer megválasztására különösen figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idők maradéktalan betartására. Az mind jobban szaporodó levéltetvek ellen többször célszerű védekezni. Vegyék figyelembe, hogy a felhasználásra javasolt piretroidok (Karate, Fendona stb.) hatásideje rövid.

Az elmúlt héten részletesen beszámoltam a körterozsdáról. Az ott leírt technológiai javaslatot érdemes betartani a kórokozó járványos fellépésének megakadályozására. A felsorolt gombaölő szerek egyúttal hatékonyak a varasodás ellen is.

A körtelevélbolha felszaporodása tapasztalható, az ellene való védekezés a gyakoribb faj több nemzedéke miatt folyamatosan szükséges. Javasolt készítmények: Apacs, Laser (természetes hatóanyag) és a régebb óta ismert és használt Mospilan, Spilan, Vertimec. A rovarölő szer tapadását is biztosítsák olajos adalékkal. A felsoroltak nagy része feltételes forgalomban vásárolható.

A poloskaszagú darazsak lárváinak kártétele szokatlanul nagy számban látható alma- és körtefáinkon (képen). A védekezés most már megkésett, a lárvák nagy része elhagyta a gyümölcsöt.  A darazsak a fák bimbós illetve virágzásának kezdetén repülnek, akkor érdemes ellenük permetezni.

Az almamoly első lepkéi már berepültek a szexferomon-csapdákba. A kártevő elleni első védekezés május végére jelezhető.

A szőlőmolyok ellen a fertőzött területeken most kell beavatkozni. Javasolt rovarölő szerek: Bulldock, Insegar, Steward (feltételes forgalomban vásárolhatók).

A burgonyatábláinkon nagyszámú burgonyabogár keresi táplálékát a hosszúra nyúlt tél után. A burgonya éppen csak kibújt kis levelein kártételük jelentős – ezért ne késlekedjenek hatásos irtásukkal (Bulldock, Judo stb.). A közismerten javasolt Actara-t  a későbbiekben célszerű használni. A felsorolt rovarölő szerek feltételes forgalomban vásárolhatók.

A selyemfényű puszpángmoly nagyra nőtt lárvái ellen még mindig érdemes permetezni erős vízsugárral, a bokrok belsejébe - új generációs piretroiddal (pl.Bulldock).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó