Növényvédelmi teendők –  2018. június 9-15.

Növényvédelmi teendők – 2018. június 9-15.

Gazdabolt 2018. jún. 10.

Elérkezett a kora nyári szüretek ideje. Gyümölcsöskertjeinkben szedjük a cseresznyét, a meggyet, a ribiszkét és a későbbi érésű szamócát. Bármilyen károsítót is észlelünk, tudomásul kell vennünk, hogy megkéstünk a permetezéssel. Ha a vegyszeres védekezés mégis elkerülhetetlen, minden esetben tartsuk be az élelmezés-egészségügyi várakozási időket. Gyűjtsük össze, jegyezzük fel az idei tapasztalatokat az elkövetkező évekre!


Alma- és körtefáinkon a varasodás, a lisztharmat és körtefarozsda, valamint az almamoly, a pajzs-és levéltetvek, illetve a vértetű elleni rendszeres védekezésre kell nagy gondot fordítani. Emellett gondolni kell a termés tárolási problémáinak csökkentése érdekében a kalcium kijuttatására több alkalommal, lombtrágya formájában.

A szilva az őszibarack és a mandula esetében a levéllikasztó betegség, a szilvarozsda, az őszibarack-lisztharmat miatt kialakuló járványok elkerülésére, a tafrinás betegség=levélfodrosodás, illetve a szilva termés-elváltozására (nagy és deformált alakú termések=bábaszilava) elkerülésére, valamint termést károsító gyümölcsmoly, levéltetvek és pajzstetvek elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetnünk.


A héjasok (dió, gesztenye, mogyoró) esetében a gombás és baktériumos levél- és termésfoltosság, az ormányos bogarak lárvái (kukacok) és a molyok kártételének megelőzésére, továbbá a tápanyagegyensúly fenntartására kell odafigyelni. A szelídgesztenye például meghálálja a magnéziumos lombtrágyázást.


Valamennyi gyümölcs esetében fordítsunk nagy gondot a termés moníliás megbetegedésének féken tartására.
A fenti felsorolás korántsem teljes. Minden kultúrában a megelőzés vagy a korai fertőzés korai felfedezése a hatékony védekezés alapja. A kertben való gyönyörködés mellett erre is figyelnünk kell!


Dísznövényeink közül a rózsa védelme különösen nehéz feladat. Látványos tünetekkel találkozhatunk különösen akkor, ha a növényeknek kevés napot, sok párát és kis életteret biztosítunk. Pedig kétségtelenül a kertjeik királynői a rózsák. Szín- és formagazdagságuk, illatuk, pompás megjelenésük, különleges díszítőértékük miatt méltán kiemelt figyelmet igényelnek. Érdemes kiválasztani néhány növényvédő szert, amiket hatásosan alkalmazhatunk az első tünetek megjelenésekor. Kertészkedők tapasztalatai alapján a rózsa betegségei ellen a Score és Antracol kombináció, amíg kártevői (levéltetvek, poloskák, darazsak bogarak stb.) ellen a gyors, széles hatásspektrumú piretroidok eredményesek Ha a talajunk „gyenge”, tápanyagot is biztosítsunk rózsáinknak, akár talajon át, akár lombtrágyaként.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó