Növényvédelmi teendők – 2018. június 7-13.

Növényvédelmi teendők – 2018. június 7-13.

Gazdabolt 2018. júl. 9.

A sokévi átlaghoz viszonyítva a szőlőnövények fenológiai állapota több borvidéken is 2-3 hét előnyt mutat. A lisztharmat kissé korábban, a peronoszpóra 2-3 héttel később jelentkezett bizonyos dűlőkben és elsősorban a fogékony fajtákon.

Jelenleg a szőlőszemek fejlettsége, viaszos bevonata és a megfelelő növényvédő szeres kezelések védelmet biztosítanak. Mostantól különös figyelmet kell fordítani a tápanyaghiányokra vagy az –egyensúlyzavarokra. A magnézium- és vashiány tünetei a leggyakoribbak. Előbbi ellen mostantól kell védekezni magnéziumtartalmú lombtrágyával (pl.Fitohorm Mg vagy Keserűsó), hiszen a tünetek nemcsak a leveleken mutatkoznak, hanem a terméscsökkenéssel járó fürtkocsány elhalásában is. Vashiány ellen a virágzás előtti védelem a hatásosabb, de a mostani kezelés is eredményes lehet.  Előfordul a káliumhiány is, mely lombtrágyával szintén kezelhető, ha a hiány nem jelentős.

A selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedékének hernyói gyorsan növekednek, és egyre több táplálékot igényelnek. Nem szabad zavartalanul hagynunk kártételüket, mert növényeinknek nemcsak a szépségük, de életben maradásuk is bizonytalan. Permetezésre az ún. piretroidokat ajánlom, tagló hatásuk miatt. A kivitelezés bő lével, erős permetlésugárral és főleg a bokrok belsejébe történjék.

A ciprusfélékhez tartozó örökzöldjeink – tuja, hibridciprus stb. – sok esetben elszomorító látványa a kertészkedő számára sokkoló is lehet. Miután drágán megvásárolta, elülteti, gondozza, és napról napra újabb és újabb száradást, a hajtásvégeken vagy a növény belsejében barnulást, sok esetben az egész növény pusztulását kell megtapasztalnia. Tudni kell, hogy sok és sokféle betegség és kártevő támadhatja és támadja is meg ciprusainkat, de a fent felsorolt elváltozások nagyobb része külső tényezők (pl. aszály, magas mésztartalom, túlzott és nem megfelelő összetételű műtrágya adagolása, tömörödött talaj, helytelen öntözés vagy magas talajvíz stb.). A betegségek és kártevők meghatározhatók, az ún. tartási hibák elkerülésére figyelni kell. Az utóbbi évek aszályos, forró nyári időjárása szinte „legyengítette” a ciprusféléket, és ez fokozza a problémákat.

Az idei nyár slágerkártevői kétség kívül az atkák. Tömeges a gubacsatkák különféle tünete – szemölcsös, nemezes stb. – dión, szőlőn és körtén, néhány dísznövényt viszont a takácsatkák károsítanak. Gyakori a miniatűr levélatkák jelentkezése is pl. orgonán, illetve más dísznövényen. Az atkák elleni védekezés a legtöbb esetben nem hozza a várt eredményt. Oka a gubacsok zárt védelmét élvező fajok „elérhetetlensége”, mivel atkaölő készítményeink általában nem felszívódóak. Az atkák elleni permetezést mindig bő lémennyiséggel végezzük, és lehetőleg kerüljük másik növényvédő szerrel való keverésüket. A gubacsatkák elleni védekezést kora tavaszra, vagyis rügyfakadás utánra kell időzíteni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó