Növényvédelmi teendők – 2018. június 30.-július 6.

Növényvédelmi teendők – 2018. június 30.-július 6.

Gazdabolt 2018. jún. 30.

A szőlő leggyakoribb betegsége, a szőlőlisztharmat évről-évre jelentős károkat okoz. Figyelnek is rá a szőlősgazdák, és mindent megtesznek a kórokozó fellépésének megelőzésére. Jóval ritkábban, 4-6 évente jelentkezik a szőlőperonoszpóra úgy, hogy a növény különböző fenológiai állapotában történik a fertőzés. Idén valószínűsíthetően május végén.



A szőlőperonoszpóra látható tüneteinek megjelenése előtt 10-14 nappal a levélen és a fürtön egyaránt megtelepedett, majd a lappangási idő elteltével idén szinte katasztrofális helyzetet tapasztalhattunk, elsősorban a fogékony bor- és csemegeszőlő-fajtákon – különösen akkor, ha nem permetezték az állományt. Érdekes, hogy a tünetek először a fürtön, helyenként a szemek 50-80%-án voltak láthatóak, néhány nappal később a leveleken. Jó, hogy a fertőzés idején már lezajlott a virágzás – az általánoshoz viszonyítva 10-14 nappal korábban

Az elmúlt év őszétől télen és kora tavasszal is nagyon kevés volt a csapadék, és ez a szőlőperonoszpóra áttelelő képleteinek (oospórák) csírázását erősen gátolta. A május közepétől egy hónap alatt lehullott 150 mm csapadék a felmelegedés mellett azonban kedvező körülményeket teremtett a szőlőperonoszpóra számára. Tudjuk, hogy a fertőzés fő kapuja a légzőnyílás (sztóma). A levelek fonákán lényegesen nagyobb a működő sztómák száma és eloszlásuk is egyenletesebb. A szőlő az erőteljes növekedési szakaszban különösen érzékeny. A borsószemnél nagyobb bogyók peronoszpórával szembeni érzékenysége csökken, mivel felületükön csökken a működő sztómák száma. A fejlettebb bogyók főleg a kocsánykorona sztómáin át fertőződnek.

A lombozat védelmére érdemes a felszívódó gombaölő szerek közül választani úgy, hogy a felületen ható partner lehetőleg réz hatóanyag legyen. Ilyen a Curzate R, Kupfer Fusilan, Ridomil Gold Plus. A továbbiakban 7-10 naponta rézzel (Rézoxiklorid, Champion stb.) permetezzenek a betegség terjedésének megakadályozására.

Burgonya- és paradicsomtermesztő területeinken a burgonya- illetve paradicsomvész (fitoftóra) fellépésére, sőt súlyos fertőzések kialakulására számíthatunk. A szőlőperonoszpóránál felsorolt készítmények hatásosak a fitoftóra ellen is. Aki a biotermesztést választja, használja a réztartalmú gombaölőket, ugyancsak 7-10 napi gyakorisággal. A permetlébe célszerű kalciumtartalmú lombtrágyát is keverni a bogyó feketetalpasságát (sötét színű foltosodás a bogyó kocsánnyal szembeni végén) okozó kalciumhiány megelőzése érdekében (képen fent).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó