Növényvédelmi teendők – 2018. június 23-29.

Növényvédelmi teendők – 2018. június 23-29.

Gazdabolt 2018. jún. 22.

Az elmúlt hét első napjaiban szőlőterületeink nagy részén megjelent a lisztharmat a fürtök átlagosnál kisebb szőlőszemein. A tünetek napokon belül erősödtek, de veszélyhelyzetet nem tapasztaltunk. Elérkezett a kontakt gombaölő szerek, a kén – Thiovit, Kumulus, Cosavet, Microthiol Special – és a Karathane Star használatának ideje.

A konídiumos fertőzés elsősorban a növényi részek felületén történik, ezért célszerű a felületen ható készítmények használata.  Amíg a szőlőszemek viaszborítása nem teljes, a kezeléseket rövidebb, 8-10 napos fordulóban kell alkalmazni. Tüneteket a lombozaton alig lehet találni. Éppen ezért a „fertőzött” szőlőkben nem érezhető dohos szag.

Csemegeszőlőkön, illetve néhány fogékony borszőlőfajtán elvétve peronoszpórás levélfolttal is találkoztunk, de a fonákon képződő „penészkiverődés” nem tűnt virulensnek. Ebben az estben is a kontakt gombaölő szerekhez, elsősorban a réz-tartalmú készítményekhez – Rézoxiklorid, Champion, Cuproxat, stb. – ajánlatos nyúlni.

A szőlőmolyok rajzása néhány egyed szexferomon-csapdába repüléséről szólt. Lárvakártételt sehol sem találtunk, még az általában molyos dűlőkben is csak elvétve.

A tápanyagegyensúly-zavarok tünetei jól láthatóak – elsősorban a magnézium és a vas (képen). A permetezések során lombtrágya formájában, több alkalommal kell kijuttatni a hiányzó tápelemeket. Egyes szőlőfajták – pl. a Nero – szokatlanul magas magnézium-igényükről ismertek, nemcsak a jellegzetes levéltünetekkel, hanem akár terméselrúgással is jelzik a hiányt.

A vashiány elsősorban a talajok magas mésztartalmának a következménye. Kezdetben a hajtáscsúcsokon lévő levelek sárgulását, esetleg elhalását tapasztaljuk, majd ez a tünet az egész növényre kiterjedhet és gyengülést okoz.  

Gyümölcsöskertjeinkben folyamatos a szüret. A ribizli megérett, a málnát folyamatosan szedjük, a cseresznye és meggy is feldolgozásra került. Már a korai sárgabarackról is lehet néhány darabot levenni a fáról. Mindezek mellett nem hagyhatjuk el a szükséges permetezéseket a varasodás, levéllikacsodás, lisztharmat stb. ellen. A gazdacserés körterozsda folyamatos spóraszóródásának megfékezésére most és az elkövetkező időszakban a kontakt készítmények (Antracol, Dithane, Vondozeb) használatát javaslom


Dr. Varga Mária
szaktanácsadó