Növényvédelmi teendők – 2018. június 2-8.

Növényvédelmi teendők – 2018. június 2-8.

Gazdabolt 2018. jún. 1.

A tavasz szokatlanul változékony időjárása – szárazság, hideg, majd felmelegedés, esős időszak – a növényvédelmi problémákat is a megszokottól eltérő időben tárta elénk. Az általában korán, akár a rügyfakadás előtt is láthattuk a moníliát és a tafrinát, ami a későbbiekben folyamatos gondot okozott. 2018-ban ez a két betegség későn, a gyümölcs kialakulása idején jelentkezett – az előző évieknél kisebb mértékben.

A körterozsda nyári alakja már május első napjaiban kifejlődött a borókaféléken és hamarosan a körtén is megjelentek kisebb, narancssárga telepei.

A fogékony, Jonathan típusú almafákon a lisztharmat néhány nap alatt szinte berobbant. Megjelentek a varasodás első tünetei elsősorban levélen, de az apró gyümölcsökön is helyenként láthatóak.

A szőlőben a lisztharmat áttelelő képleteiből származó spórák (aszkospórák) fertőzése nyomán a kevésbé ismert, de jellegzetes tünetek már április végén kialakultak a fiatal leveleken. Korai járvány kialakulására is számítani lehet.

Zöldséges kertjeinkben is sok gondja volt a kertészkedőnek. A kelő burgonyán a burgonyabogár már szinte várta tápnövénye előbújását. Gyakoriak voltak a tápanyag-felvételi zavarok. Mindenütt sok levéltetű-telepet, üvegházi molytetű-kolóniát kellett elpusztítani.

Dísznövényeink károsítói is sok fejtörést okoztak. A selyemfényű puszpángmoly korán és gyorsan „ébredt téli álmából”, és bábozódásáig fokozott figyelmet követelt. Rózsán nemcsak a levéltetvek tömegeit és a különféle darazsak lárváinak kártételét, de a betegségek tüneteit is észlelhettük. A lisztharmat mellett a különböző levélfoltosságok és a rozsda is megjelent.  A kártevők elleni védekezéssel (Karate +Mospilan) egy időben tehát célszerű gombaölő szert is keverni a permetlébe (Amistar+Anrtacol), és 2-3 alkalommal védekezni. 

Sokszor utaltam már a köszméte amerikai lisztharmatának a termésre gyakorolt súlyos károsítására, ami a tünetek megjelenése után már fékezhetetlen (képen). A kórokozó elleni beavatkozás reméljük, hogy még nem késett el. Javasolt gombaölő szerek: Quadris vagy Signum + kén, ismételve.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó