Növényvédelmi teendők - 2018. június 16-22.

Növényvédelmi teendők - 2018. június 16-22.

Gazdabolt 2018. jún. 18.

A gyümölcsöskertekben járva ritka betegség tüneteit fedeztem fel őszibarack termésén. Az őszibarack lisztharmata különösen a gyümölcsön súlyos elváltozásokat okoz: a gyümölcs fejletlen, íztelen, gyorsan romló. Felületén kisebb-nagyobb, ki nem emelkedő, okkeres, színű, szemcsésen nemezes folt, illetve foltok keletkeznek (képen). A piros héjú fajtákon az ilyen foltokat piros gyűrű is övezheti. Egyéb, a hajtásokra és levelekre jellemző tüneteket – a levelek piszkos fehéres-rózsaszínes elszíneződését, csónakosan görbült száradását és levélhullást, valamint a hajtásvég lisztességét és a rügyek beszáradását  – szinte nem is lehetett látni. Mivel a kén a lisztharmat mindenkori ellenszere, rügypattanásig a lemosó keneket, később a nedvesítő kenek (Thiovit, Kumulus, Cosavet, Microthiol Special stb.)használatát javaslom. A fertőzött gyümölcsöket – amennyire lehetséges – célszerű eltávolítani. Egyes fajták különösen érzékenyek a lisztharmatfertőzéssel szemben.

Őszibarack-lisztharmat tünete termésen

A himlővírus tüneteivel egyre gyakrabban találkozhatunk. Elsősorban szilván (a Besztercei fajtán különösen gyakori ), de őszi- és kajszibarackon is. A betegség ellen vegyszeres védekezés nem ismert. Megelőzésképpen a gyümölcsfaoltvány vásárlásakor ügyeljünk a származásra, és ellenőrzött faiskolából vásároljunk. A betegség jellemzője a zöldessárga gyűrűk kialakulása levélen és gyümölcsön egyaránt. A gyümölcsöt felvágva, a fertőzött mag ún. „leopárdfoltosságára” figyelhetünk fel (képen).

Hímlővírus tünete kajszimagon

Több alkalommal felhívtam a kedves kertbarátok figyelmét a köszméte (egres) amerikai lisztharmat betegségére. Ahol a javasolt védekezések elmaradtak, beteg és fogyaszthatatlan gyümölcsöket láthatunk.

A körterozsda kisebb-nagyobb narancssárga foltjai a levelek színén jelennek meg, rajtuk ragadós cseppben nagyszámú apró szaporítóképlet található. A nyár folyamán a levél fonáka megduzzad és rajta kiálló, narancsvörös, kúp alakú, bibircses képződmények keletkeznek, benne a gomba nyári alakjával (ecidium). A téli alak (teleutocsap) fejlődése a borókán történik, mivel a gomba gazdacserés.

A szívó kártevők újabb és újabb telepei alakulnak ki. Említettem, hogy a sikeres védekezés a kártevők fejlődésének korai szakaszában lehetséges.

A gubacsatkák által előidézett elváltozásokat, pl. szemölcsös és nemezes atka tüneteit körtén, dión stb., nemcsak gyümölcsfáinkon hanem egyes díszbokrainkon is (pl. orgona) észlelhetjük. Mindkét atkafaj a rügyekben telel át, ezért ellenük eredményes védekezést a kilombosodáskor célszerű beiktatni speciális atkaölő készítménnyel (Ortus, Sanmite).

Sopronban, a Virágvölgyben, Kékfrankos szőlőben június 11-én megtalálták a lisztharmatot több fürtön, az elmaradott, apró szemeken. A sok eső hatására a szőlőszemek általában borsó vagy annál kissé nagyobb méretűek.

Zöldségeskertjeink növényvédelmi problémáinak minél előbbi felfedezése az állományok gyakori ellenőrzésével lehetséges.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó