Növényvédelmi teendők –  2018. július 21-28.

Növényvédelmi teendők – 2018. július 21-28.

Gazdabolt 2018. júl. 21.

A kártevőkkel kapcsolatos tudnivalók aktualitására az amerikai lepkekabóca imágóinak tömeges megjelenése hívta fel a figyelmet. Ez a károsító alig több, mint 10 éve jelent gondot, nemcsak kiskertjeinkben, hanem az út menti fákon, bokrokon és erdészeti növényeken is.

Az amerikai lepkekabóca gazdanövényeinek száma 100 feletti, amelyek állandó táplálékkal látják el ezt a kártevőt. Tojás alakban telel át, amelyből a lárvák öt fejlődési fokozatuk alatt szívogatnak viaszos „takarójuk” alatt. Július közepétől repülnek, vagyis inkább ugrálnak a szürkésfehér, 5-8 mm nagyságú, kifejezetten szép, lepke alakú kabócák. A tojásállapotot követően kifejlődött, különböző fejlődési stádiumú lárváik hosszú ideig károsítanak, majd az imágók a tojásaikat kéregrepedésekbe, illetve más búvóhelyekbe rakják.

A kártevő elleni védekezés sarkalatos pontja a tél végi lemosó permetezés olajos készítménnyel (Vektafid A, Vegesol stb.) A lárvák ellen felszívódó szert kell választani (Actara, Mospilan stb.), és nedvesítőszert is alkalmazni a viaszréteg miatt. A kezelést 2-3 alkalommal célszerű megismételni a tömeges felszaporodás megakadályozására.

2018-ban feltűnően nagyszámú lehullott, apró gyümölcs átvizsgálásakor észleltük a poloskaszagú alma-, körte- és szilvadarázs kártételét. A csészelevél környékén széles, kerek lyukból ragadós ürülék-rágcsálék hull ki és a termés belseje fekete falú üreg.  Az ilyen gyümölcs kifejezetten poloskaszagot áraszt. A talajban áttelelő lárva, bábállapot után kirepülő darazsak a fák bimbózása idején repülnek, és hamarosan lerakják tojásaikat. A védekezést erre az időszakra célszerű időzíteni (Karate, Mospilan, stb.).

A nyárialmák molyfertőzöttsége – különösen a szexferomon-csapdás megfigyelést követő ajánlott védekezés elhagyásakor – szokatlan mértékű, ami figyelmeztet a későbbi érésű fajták fokozott védelmére. Az almamoly második (nyári) nemzedékének lepkéi már repülnek – bár rajzásuk igen vontatott –, és tojásaikat a gyümölcsre rakják. Ebben az időszakban több alkalommal ajánlott a védekezés Bulldock, Runner vagy a felételes forgalomban vásárolható Steward kijuttatásával. Megjegyzem, hogy barack és szilva gyümölcsökben is gyakori a barack-, illetve keleti gyümölcsmoly lárváinak kártétele. Megfigyelésükre a szexferomon-csapdák alkalmasak, amelyek fogási eredményei meghatározzák a védekezések aktuális időpontját.

A levéltetvek újabb és újabb nemzedékei ellen szinte folyamatosan szükséges védekezni (Karate, Actara, Mospilan stb.)

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó