Növényvédelmi teendők – 2018. július 14-20.

Növényvédelmi teendők – 2018. július 14-20.

Gazdabolt 2018. júl. 14.

Tekintsük át, mi történt eddig zöldségeskertjeinkben, mit tettünk rosszul és mivel javíthatjuk még a hibákat!

A zöldborsó termesztése idén országosan nem sikerült. Oka nem károsító – mint az „utca embere” állítja –, hanem az időjárás kedvezőtlen alakulása. A márciusi tél kitolta a borsóvetés idejét, majd a száraz forróságban elpusztultak a kelő növények.

Paradicsom- és paprikapalántáink jókor kerültek a földbe. Május közepétől egy hónapon belül 150 mm eső esett, ami lehetővé tette gyors fejlődésüket. Ezzel együtt korán megjelentek a károsítók is: a burgonyabogár a paradicsomon, levéltetvek, egyéb rágó kártevők, valamint néhány betegség: baktérium és különféle gombák. Közülük igazán jelentős a fitoftóra=paradicsomvész. Korai, erős fertőzése a sok esőnek volt köszönhető. A rendszeres, réztartalmú szerekkel megelőzhettük volna a károsítást. Most már feltétlenül felszívódó szerekhez kell nyúlni: Acrobat MZ, Amistar, Forum R, Ridomil Gold Plus stb. – az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre (ami általában 7 nap) ügyeljünk!

A paradicsomnál leírtak jellemzőek a burgonya állományainkra is. A márciusi télies időjárás a burgonya ültetését is késleltette. A burgonyabogarak a földeken szinte „ugrásra készen” várakoztak a kelésre, és a földből éppen kibújó hajtásokat esetenként tövig lerágták. A burgonyabogár elleni védekezést még most sem hagyhatjuk abba. A hagyományosan alkalmazott rovarölő szerek mellett a feltételes forgalomban vásárolható készítményeket is érdemes kipróbálni (Apacs, Kohinor stb.)

A bab kelése és virágzása kedvező körülmények között zajlott. A sok eső gyors fejlődést és jó termést jelent az előző évekhez képest. Károsítót alig-alig lehet észlelni – kivétel ez alól a levéltetű.

A kabakosok (tökfélék, uborka) termesztése – különösen az újabb fajok (cukkini, padlizsán) közkedvelt. A sok lehetséges károsító ellenére az állományok általában egészségesek. Néhány kertben találtam peronoszpórát, baktériumos fertőzést. A satnya, csökött növekedésű, formátlan töveket még mindig érdemes eltávolítani az állományból. Valószínű vírus vagy fitoplazma támadta meg őket, és a környezetükben tovább fertőznek vektoraik, a levéltetvek, kabócák közvetítésével. A termés folyamatosan szedése miatt a károsítók elleni védekezés nehézségbe ütközik. A jó hatékonysággal működő réztartalmú készítmények (Rézoxiklorid, Champion, Cuproxat stb.) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap! Jó lett volna a betegségek fellépését megelőzni. Jó hír, hogy az Amistar élelmezés-egészségügyi várakozási ideje uborka, cukkini és paprika esetében csupán 3 nap.

Dinnyemozaik vírussal fertőzőtt dinnye termés

A hagymafélék általában egészségesek. A hagymalégy ellen még mindig nem tudunk eredményesen védekezni, de betegségeket az állományokban még nem észleltem. Tripszek és levéltetvek ellen viszont többször kellett védekezni.
Káposztaféléken is főleg a kártevők, hernyófélék, levéltetvek okoztak problémát.

A csemegekukoricát elsősorban a kukoricamoly- és a bagolypille-lárvák támadják. Az ellenük való védekezés most már megkésett.

A spenóton, sóskán és a salátaféléken peronoszpórát, lisztharmatot nem észleltem, de gyakori a rozsdabetegség. Ellene hatásos a feltételes forgalomban vásárolható (II. kat.) Amistar Top.

Gyökérzöldségeken a lisztharmat jelentős károsítása mellett a szeptória is megjelent. Mindkettő és a spárgarozsda ellen eredményesen alkalmazhatjuk az Amistar Top feltételes forgalmú gombaölő szert.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó