Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 4-10.

Gazdabolt 2018. aug. 5.

Kertjeink szépségét igazán a dísznövényeknek, a virágos, zöld, fás- és lágyszárú, évelő és egynyári növényeknek köszönhetjük. Nélkülük hiába rendezett, hiába tervezett, hiába dekoratív a kert – valami hiányzik belőle. Most a leggyakoribb fajok növény-egészségügyi helyzetéről szólnék, hiszen károsítóiknak egy részét kevesen ismerik, ezért az ellenük való védelem sem lehet eredményes.

A rózsáról már sokszor írtam. Próbáltam összefoglalni károsítóit, amelyek közül többel is találkozhatunk mostanában is.  Gyakori a lisztharmat, a rozsda, a peronoszpóra, a levélfoltosodásokat okozó gombabetegségek és a szürkepenész. Valamennyi ellen célszerű rendszeresen alkalmazni egy bevált kombinációt, amely lehet Amistar+Antracol vagy Score+Thiovit. A rezes készítmények is hatásosak, de azokat kénnel kombinálva gyakrabban kell felhasználni. A rózsa különösen könnyen betegszik meg, ha nem kap elég fényt és tápanyagot, ha földje tömörödött és mészhiányos. Kártevői, a levél- és pajzstetvek, tripszek, varró- és egyéb darazsak, takácsatkák stb. ellen mindig legyenek hatásos vegyszereink, amelyeket az egyes kártevők megjelenésekor alkalmazzunk (pl. Mospilan, Actara, Karate, Sherpa, Nissorun, Sanmite stb.)

Kertjeinkben, a teraszon vagy erkélyen, dézsában vagy cserépben szinte mindenütt megtalálható a leánder. Gyönyörű színpompájában, szimpla vagy dupla virágaival méltán a legfontosabb dísznövényünk. Ugyanakkor még mindig kevés ismerettel rendelkezünk számos károsítójával és teleltetésével kapcsolatban. Gyakori kártevői, a pajzstetvek, levéltetvek, tripszek és a takácsatkák már a telelőhelyeken felszaporodhatnak, különösen akkor, ha az nem a növény igényeinek megfelelő (meleg, világos, nagyon száraz stb.). Ha nem vesszük észre őket időben, annyira felszaporodnak a növényen, hogy az már szépsége és egészsége rovására megy, sőt az életét is veszélyezteti. A szívó kártevők után fekete színűek lesznek a levelek az általuk termelt mézharmaton megtelepedő korompenész miatt. Néha előfordulnak gombaeredetű levélfoltosodások is.

Mindezeknél viszont egyre nagyobb fejtörést okoz a baktériumos rák, ami körülbelül húsz éve jelent meg először Magyarországon. Más országokból telepedett be hozzánk, és gyors elterjedt. Kezdetben főleg csak a világos virágú fajtákat támadta meg, ma már azonban nem válogat. Tünetei minden más károsítótól megkülönböztethetők: fekete, kemény, kidudorodások a leveleken, a virágok helyén pedig ugyancsak fekete, kőszerű képződmények láthatóak, amelyek még terjednek is. A betegség előrehaladtával növényeink elvesztik szépségüket, virágjaik elpusztulnak (képen). A baktérium elleni védekezésre kidolgozott technológiát nem ismerünk: baktériumölő készítmények már nem kaphatók. A réz (pl. Cuproxat) gyakori – heti – használatával meggátoljuk ugyan a baktérium terjedését, de elpusztítására igazán a gyógyászati célra alkalmazott ezüstkolloid alkalmas. Az ezüstkolloid kiváló baktériumölő hatása a leánder rákos megbetegedésénél látványos. Felhasználási engedélye nincs.

A leanderek teleltetése bizony nem könnyű feladat. Már a telelőhely kiválasztása is nehézkes: világos, 0-2 oC lenne az ideális (hidegház, üvegház), de a hideg pince is megfelelő telelőhely. Első teendő a károsítóktól való mentesítés: a pajzs-, esetleg levéltetvek, takácsatkák elpusztítása az előbbiekben említett növényvédő szerekkel, majd a metszés – különösen akkor, ha nincs elég helyünk sok növény elhelyezésére.

Többen próbálkoztak – többnyire sikerrel – a leánderek szabadban történő teleltetésével. A hely megválasztása nagyon fontos: fagyzugos, kevésbé kitett erkély, terasz, beugró, ahol az edények alá szigetelő anyagot kell helyezni, a tő köré pedig légáteresztő fóliát, az összekötött hajtásokra Rachel-hálót. Tartós felmelegedés idején célszerű öntözni a növényeket.

A krizantém is kedvelt kerti növényünk. Virágjainak színgazdagsága, változatos formája mind-mind a nemesítés csodái, amelyek örömmel töltik el a kertészkedőt. Károsítóinak száma azonban jelentős, és általában későn észleljük őket. A levéltetvek (már most láthatók kisebb telepek), levélbetegségei közül pedig a fehérrozsda – ami kiemelten patogén gomba – is megjelent. Egyéb rozsdabetegségek is előfordulnak: barnarozsda, Aster-rozsda. Vírusbetegsége is ismert.  A virágrothadást és foltosságot a szürkepenész rovására lehet írni, ami elsősorban nedves körülmények között lép fel. Gyakori a levélsárgulás, amely lehet tápanyagegyensúly-zavar következménye, de a túlöntözés, a talaj magas sótartalma is kiválthatja. Nagyszámú kártevője közül a levélfonálféreg kiemelten fontos. A kártétel kísérője a levélszéltől kiinduló barnulás levél-erektől határolva.

A krizantém védelmére javasolt készítmények: Amistar+Karate. A fonálféreg ellen csak mechanikai védekezés lehetséges: a tünetes levelek összegyűjtése és elégetése, túlöntözés kerülése, a növények érintkezésének kizárása, a kártevő átvitelének megakadályozása. A felsorolt óvintézkedések elvégzése sem mentesít azonban a fonálférgektől, csak egyedszámukat tudjuk velük csökkenteni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó