Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 25-31.

Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 25-31.

Gazdabolt 2018. aug. 25.

Az elmúlt években sok kérdés merült fel három fás dísznövényünk, a buxus, az orgona és a fagyal növényvédelmével kapcsolatban. Az alábbiakban szeretném összefoglalni az ide vonatkozó tudnivalókat.

A puszpáng veszedelmes molykártevője, a selyemfényű puszpángmoly hazai megjelenését követően a kártevő mára általánosan elterjedt és a vele kapcsolatos problémák 10 év óta alig enyhültek. Egy-egy bevándorló (inváziós) károsító esetében fejlődési alakjainak, környezeti igényeinek, a felszaporodás okainak tisztázása is fontos annak tudatában, hogy természetes ellenségeit (pl. fürkészek, rablópoloskák, gombák) nem hozza magával. Nemzedékeinek száma 3, vagyis a lepkék háromszor repülnek évente. Az áttelelő kis hernyók már március második felétől aktivizálódnak és falánkságuk egyre nő. Kifejlődve elérhetik a 4 cm-es nagyságot is. Május második felétől repülnek a lepkék, rajzásuk elhúzódó, hetekig tart. A következő lepkerajzásig – június végétől – eltelt időszakban a kár látványos mértékű: védekezés nélkül a lombozat 100%-át is elpusztíthatják. Az utolsó repülés augusztusban történik, és ez is hosszú ideig tart. Az ezután lerakott tojásokból kikelő kis lárvák a maguk által készített szövedékgubóban, a bokrok belsejében telelnek át. A védekezés kritikus ideje a korán előjövő kis hernyók pusztítása. Erre kiválóan alkalmasak a növekedésszabályozók (Runner, Dimilin stb.). A kezelést 10 napon belül ismételni kell. Ezt követően elsősorban a kontakt szerek bevetése hozhat eredményt úgy, hogy erős vízsugárral a bokrok belsejébe irányítjuk a szórófejet. Védekezésre hatásosak a felszívódó rovarölő készítményekkel való kombinációk is (pl. Mospilan+Karate).

A puszpángot gyakran károsítja a kagylós pajzstetű és a gubacsszúnyog is.  Mindkettő ellen megjelenésük idején Mospilan vagy más felszívódó rovarölő szerrel kell védekezni május-júniusban, a nagyobb károsítás helyén legalább két alkalommal.

Orgonabokrainkon idén nagyon korán, már júliusban megjelent a lisztharmat. Helyenként az egész bokron láthatóak jellegzetes tünetei. A betegség a jelenlegi száraz melegben gyorsan terjed, ezért érdemes védekezni kéntartalmú készítményekkel (Thiovit, Kumulus stb.). Orgonán a levélatka felszaporodása is évek óta megfigyelhető. Károsítása nyomán a levélszélek barnulnak, a levél besodródik. Tömeges fellépése korai lombhullással járhat. Védekezésre javasolt időszak augusztus 2. felétől tart, amikor az atkák szabadon mozognak a levelek felületén. Sanmite, Nissorun, Vertimec vethető be ellenük. Több levélfolt- és hervadásos gombás betegsége ismert az orgonának. Ha látványosan felszaporodnak, ellenük az Antracol használatát javaslom. A hervadást talajgomba – fitoftóra – okozza. Ez utóbbi ellen az orgona baktériumos betegségével együtt –  mivel a vegyi védekezés legtöbbször hatástalan – elsősorban agrotechnikai módszereket érdemes alkalmazni: visszavágás, szellősebb bokrok, kálium túlsúlyos tápanyag-visszapótlás, beteg növények eltávolítása az állományból. Kártevői, pl. a vincellérbogár és az orgonamoly ellen fellépésük esetében kell csak védekezni Karate, Mospilan stb. rovarölő készítményekkel.

A fagyalsövények régóta díszei kertjeinknek. Az örökzöld változat különösen kedvelt. Levélbetegségei és kártevői ellen – megjelenésük időszakában kell permetezni az orgonánál leírtak szerint. Néhány évtizede kerestek meg először a fagyalsövényben fellépő egyes növényekre kiterjedő pusztulással kapcsolatban. Kezdetben nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek, de a terjedés okán komolyan kezdtem foglalkoztam a kérdéssel: a beteg növényt kiemelve, gyökérzetén gombafonalakat észleltem. Nedves kamrás kitenyésztéssel minden esetben Fusarium gombákat határoztam meg. Az elpusztult növényt újraéleszteni ugyan nem lehet, de a gomba terjedését megakadályozhatjuk Previcur Energy öntözéses kijuttatásával vagy a Trifender biológiai készítmény talajba dolgozásával.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó