Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 11-17.

Növényvédelmi teendők – 2018. augusztus 11-17.

Gazdabolt 2018. aug. 11.

Helyi szaktanácsadásom során alig több, mint két éve találkoztam először a gyep „foltos” pusztulásával, amelyet akkor már gombás fertőzésként határoztam meg. Az elmúlt hetekben gyakori problémaként került előtérbe. Ezért foglalkozom vele részletesebben.  Érthető a kertészkedők elkeseredettsége, hiszen az annyira áhított, dekoratív pázsit eddig is tapasztalható gondjai mellé még egy új is társult.


Sok szakértő véleménye eltér egymástól úgy az okok, mint a lehetséges megoldások kérdésében. Egy azonban biztos: talajgombák támadták meg a gyepeket és az ellenük való védekezés lehetőségei nemcsak korlátozottak, de a leggondosabb figyelem ellenére többnyire eredménytelenek is. Az angol pázsit álma eddig is csak ritkán valósult meg, mostanában pedig már a gyep megmaradása a tét.


Nézzük, mi lehet a kiváltó ok, mivel adtunk esélyt a talajgombáknak füves területeinken, hogy ilyen mértékben elszaporodjanak:
-    a talaj tömörödése, a levegőtlen körülmények,
-    a talaj elsavanyosodása (árnyékos helyeken a mohásodás is figyelmeztető),
-    az öntözés módja, időpontja és mennyisége,
-    a talaj származása (építkezés, műveletlen terület, esetleg fertőzött talaj).

A felsorolt hibák elkerülése mellett is felléphetnek a rettegett talajgombák, amelyeket micéliumuk (=gombafonalak) és szaporítósejtjeik alapján, kitenyésztéssel tudunk pontosan beazonosítani. Bár az uralkodó gombafaj más és más lehet, a védekezés ellenük azonos.

A probléma megoldása több okból nehézségbe ütközik:
-        nincs engedélyezett gombaölő szer a gyep védelmére,
-        nincs kidolgozott technológia,
-        az eredmény sok tényezőből tevődik össze.

Mégis próbáljuk áttekinteni lehetőségeinket a mikrogombákkal kapcsolatos tudásunk és a talajkórokozók ellen, más kultúrákban használatos talajfertőtlenítő készítmények összevetésével.  Véleményem szerint – mint már annyi súlyos esetben – erre is találunk megoldást.

Lehetőségeink:
-    Previcur Energy: kitűnő eredményekről számolnak be paprika-, paradicsom- stb. palántanevelő kertészeink a talajgombák elleni, esetenként súlyos fertőzések megállításában. A feltételes forgalmú (250 ml-es kiszerelésben szabadforgalmú) készítményt vásárlása esetén szabad forgalomban kapható.öntözéssel juttassuk ki a beteg foltokra, és a foltok körüli egészséges részekre 1-2 alkalommal. A fertőzött foltokon elszáradt füvet távolítsuk el és semmisítsük meg.
-    Proplant: az előbbihez hasonló szabad forgalmú gombaölő szer
-    Basamid G: talajfertőtlenítő szer, a talajba dolgozva fejti ki hatását. Gyepben ez nehezen kivitelezhető, viszont a készítmény szabad forgalomban kapható

Fentiek a már meglévő problémára ajánlott eljárások. Fűtelepítés előtt azonban lehetséges a megelőzés, vagyis a talajgombák fellépésének megakadályozása, illetve korlátozása.

A Trifender WG a talajban élő kórokozó gombák széles köre (Fusarium fajok, Phytophtora, Pythium, Verticillium, Pyrenochaeta, Rizoctonia stb.) ellen ható antagonista gombát tartalmaz (Trichoderma), amely talajaikban természetes módon is előfordul. A felsorolt kórokozó gombák különféle támadó képleteit /(micélium, mikroszklerócium, teleutospóra stb.)  parazitálja, enzime segítségével elpusztítja azokat. Felhasználásakor vizes szuszpenziót kell készíteni úgy, hogy 100 liter vízben minimum 1 kg Trifendert oldunk fel, és beöntözve vagy permetezéssel juttatjuk a talajra, majd sekélyen bedolgozzuk. Gombaölő hatású talajfertőtlenítő szerekkel a Trifender nem keverhető!

A Trifender magyar fejlesztés, felhasználásáról kifejezetten pozitív beszámolókat olvashatunk. Magam is beszámolhatok több eredményes kezelésről.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó