Növényvédelmi teendők – 2017. szeptember 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2017. szeptember 4-10.

Gazdabolt 2017. nov. 6.

Néhány szőlősgazda július folyamán érdekes jelenséget tapasztalt, okának kiderítését kérték. Fagyzugos helyeken az idős, néha több évtizedes tőkék föld feletti fás részein, a törzsön, de elsősorban a fásodó vesszők nóduszain karfiolszerű, változó alakú és méretű képződmények mutatkoztak.

Az ilyen növények gyengén fejlődtek, a levélszéleken káliumhiány tüneteivel. A termés madárkás, a szemek aprók, fejlődésben elmaradottak. A vázolt elváltozásokért a szőlő legsúlyosabb baktériumos betegsége, az agrobaktériumos betegség, népiesen „fagyrák” a felelős.

Ez a kórokozó a téli, kora tavaszi fagyokat követően okoz súlyos károkat. Az elmúlt vegetációs időszakban mindkettőben volt részünk. A tumorok belseje jelenleg még fehér, ez azonban később megfásodik és szétporlad (képen).

Az új telepítésekben helyenként a teljes állomány megsemmisítése vált szükségessé az agrobaktériumos fertőzés miatt. Ezekben az esetekben az oltványok fertőzöttsége nyilvánvaló volt.

Egymást követő hideg években, pl. 1983-1984-ben, az idősebb ültetvények felszámolására is sor került a Soproni borvidék erősen fagyzúgos helyein, a melegkedvelő merlot fajtában.

Az Agrobabacterium vitis a gyökereken szaprofita – látható, de kárt nem okozó – módon él, annak felületén helyi elhalást okozhat. A kéreg alatti sejtekben szisztemikusan jelen van, de tumorképződést csak a fagyhatás vált ki. A hajtások a fásodás kezdetéig mentesek a kórokozótól.

Vegyszeres védelem a baktérium ellen nem ismert. Néhány mechanikai, agrotechnikai módszert alkalmaznak ugyan a baktérium elpusztítására (pl. Az oltócsapok, alanyvesszők melegvizes – 50 oC-kon 45 percig –, a beteg tőkék eltávolítása az ültetvényből, optimális káliumellátottság, ami a növények fagytűrését fokozza stb.).

A „fagyráknak” nevezett betegséggel számolni kell a jövőben, hiszen fiatal ültetvényekben több, mint 30 százalékotot is elérhet a fertőzöttség mértéke.

Dr. Varga Mária

növényvédemi tanácsadó