Növényvédelmi teendők – 2017. szeptember 18-24.

Növényvédelmi teendők – 2017. szeptember 18-24.

Gazdabolt 2017. nov. 20.

A betakarítás a kertészkedő ember számára egész évi munkájának eredménye, öröme. Elkeserítő azonban, amikor a betárolt gyümölcsök és zöldségek romlásnak indulnak. Az a baj, hogy ez a folyamat bizony nehezen állítható meg. Ezért kell mindent megtenni, hogy a termékeink egészségét, minőségét megőrizzük.

A tárolóhely megválasztása az első lépés. Erre a célra megfelelhet egy pince, a kamra vagy szerszámos helyiség. Ezekben megfelelő hőmérsékletnek és páratartalomnak kell lenni. A hőmérséklet 0 oC-ok fölött legyen és a páratartalom is megfelelő, kb. 85% legyen, ami egyszerű időjárás állomással ellenőrizhető.

Nagyon fontos a betárolásra szánt termék egészségi állapota, minél kisebb mértékű sérülése. A szinte láthatatlan, kezdődő termésrothadások gyorsan terjednek. Kitároláskor, vagy kisebb mennyiségek felhasználása előtt meglepetések is érhetnek bennünket. Éppen ezért nagyon fontos a betárolt termény rendszeres átforgatása, ellenőrzése. A beteg növényeket ilyenkor még kiválogatva eltávolíthatjuk. Ilyen betegségek lehetnek: baktériumos lágyrothadás, szklerotíniás és egyéb gombás fertőzés zöldségféléinkben. Burgonyában a fitoftórás gumó tárolhatósága nagymértékben romlik, és egyéb betegségek tizedelhetik meg a bezsákolt burgonyát.

Legnagyobb gondot azonban a gyümölcsfélék tárolása jelenti. A gyümölcs-károsodások okozóiként két csoportot különböztetünk meg:

  • Nem megfelelő termesztési körülmények: héjbarnulás, üvegesedés,
  • Keserű-foltosság (kalciumhiány)
  • Gomba eredetű tárolási betegségek:
  • Moníliás, szürkepenészes, zöldpenészes, alternáriás = magházpenész betegségek (rothadás)

A tárolási betegségek megelőzésére augusztus közepén célszerű zárópermetezést végezni pl. Antracol vagy Champion készítményekkel.

Az élelmezésegészségügyi várakozási idő betartására figyelni kell!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó