Növényvédelmi teendők - 2017. szeptember 11-17.

Növényvédelmi teendők - 2017. szeptember 11-17.

Gazdabolt 2017. nov. 13.

Szőlőinkben a korai fajták, az Irsai Olivér és a Zenit után megkezdték a kékszőlők közül a Zweigelt szüretét. A termés jó és magas a cukorfok is. A gazdák szinte gyönyörködnek az ültetvényeikben.

Gyümölcsöskertjeinkben is zajlik a betakarítás. Ilyenkor már nem célszerű és nem is érdemes permetezni. A növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét be kell tartani! A fákon észlelhető károsítók most nem, de szüret után gyéríthetők. A lombhullás idején elvégzendő rezes permetezés (Rézoxiklorid, Champion, vagy akár 1% töménységben a Bordóilé) nagy jelentőséggel bír!

A selyemfényű puszpángmoly elleni védekezést még folytatni kell. A meleg ősz a lárvák további táplálkozását eredményezi. Ne hagyjuk, hogy megerősödve induljanak tavasszal és nagy károkat okozzanak.

A krizantém növényvédelme nemcsak növényházakban, de szabadföldön is nagy figyelmet igényel. Ennek a különösen mindenszentek táján kedvelt dísznövénynek többféle betegsége és kártevője van. Betegségei (barna- és fehérrozsda, szeptóriás és alternáriás levélfoltosság, lisztharmat és szürkepenész) ellen az Amistar vagy Score hatásos. Kártevői közül kiemelkedik a fonálféreg és a levéltetvek. A levélfonálféreg ellen a tünetes levelek (a levélszéltől kiinduló és befelé szélesedő, sárga szegélyű folt) (képen) mielőbbi leszedésével, a levéltetvek ellen pedig a fertőzés kezdetén 2-3 alkalommal elvégzett rovarölő szeres permetezéssel (Karate, Cyperkill, Decis stb). A levéltrágyázás is többnyire szükséges, mivel a növény kalcium- és magnéziumigénye nagy.

A rózsa betegségei – különösen az alsó leveleken – tovább terjednek. Rezes készítménnyel, ha rozsdásodást is tapasztalunk Score-val, még érdemes permetezni. Ha szívó- vagy rágó kártevőt is találunk a rózsatöveken, a krizantém-nál felsorolt rovarölő szerek közül válasszanak.

Orgonabokraink helyenként erősen lisztharmatosak. Érdemes gyéríteni a kórokozót a növény jövő évi díszítő értékének megóvása érdekében. A kéntartalmú készítmények közül válasszunk (pl. Thiovit, Kumulus stb.).

Elérkezett hagymás dísznövényeink ültetésének ideje. Ez az időszak ugyan decemberig károsodás nélkül eltolható, többen azonban szeretik a „helyén tudni” kedvenc virághagymáikat (tulipán, nárcisz, krókusz stb.). A hagymákat érdemes gombaölő szeres porba beleforgatni és csak azután elültetni.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó