Növényvédelmi teendők 2017. október 23-29.

Növényvédelmi teendők 2017. október 23-29.

Gazdabolt 2017. nov. 27.

A 2017-es év előrejelzései sorában ez lesz az utolsó. A kertészkedő ember elképzelései, tevékenysége és a benne rejlő siker lehetősége évről-évre változó. Ha most visszatekintünk a lassan elmúló évre, felemás érzések kerítenek hatalmukba.

A szőlőtermesztők jó évet zártak. Nagy hozam és kitűnő minőség jellemezte a szüretet. Igaz, tavasszal kisebb helyi fagyok ijesztgettek, de a fagykárosodott szőlők is kiheverték a kárt és jó termést adtak. Betegségek, kártevők szinte nem is pusztítottak – így talán kevesebb permetezéssel is beérték.

Gyümölcsöskertjeinkben változó eredményt láthattunk. A virágzási idő közelében dőlt el egy-egy területen a gyümölcsfák sorsa. A korai fajták kötődése gyakran a hideg, erősen szeles napokban zajlott, sőt egyik-másik az április 21. körüli hóesésben történt. Ekkor is elsősorban nem a hó, hanem annak formája (vizes, fagyos) idézett elő károsodásokat. Jól termett a sárgabarack, a dió és a szelídgesztenye, optimális körülmények között más gyümölcsfélék is. Örömünkre szolgált, hogy az évről-évre sok küzdelmet kívánó betegségek, a monília, a tafrina és a rozsdák 2017-ben nem sok gondot okoztak. A lisztharmat is csak a vegetáció végén jelentkezett.

A kártevőkkel sajnos más volt a helyzet. A selyemfényű puszpángmoly tovább szedte áldozatait úgy, hogy sok szép buxus-sövény szinte megsemmisült. Ennek oka főleg a helytelenül megválasztott védekezési időkben keresendő. Az erősen károsodott növények visszavágásával életben tarthatjuk, sőt meg is újíthatjuk őket.

Sok baj volt a vándorpoloskákkal, a különféle pajzstetvekkel és a lepkekabócával. Az amerikai szőlőkabóca – az aranyszínű sárgaság-fitoplazma vektora – egyes hazai szőlőterületeken már megtelepedett. A kártevő ellen az elhanyagolt ültetvények felszámolásával és minden gazdánál az azonos időben történő rovarölő szeres kezelésekkel lehet védekezni. Figyeljük a NÉBIH felszólítását!

A legtöbb tujaféle állapota mostanra siralmasnak mondható. A forró, pára nélküli időszakok kedvezőtlenül befolyásolták fejlődésüket. A növények belső régiói barnák és szárazak. Az őszi esők hatására a hajtásvégek egészségesek és zöldek.

Befejezésül a lemosó permetezések szükségességére hívnám fel olvasóim figyelmét. A gyümölcsöskert és szőlő lombhullása intenzív, aktuális a rezes lemosó kezelés. A permetezést ősszel még egyszer érdemes megismételni a kórokozók áttelelő alakjainak elpusztítása érdekében. Kora tavasszal és rügyfakadáskor is fontos a védekezés.

A jövő évi „találkozás” reményében kívánok minden kedves Olvasómnak egészséget, békét, boldog karácsonyt és újesztendőt.

dr.Varga Mária szaktanácsadó