Növényvédelmi teendők – 2017. március 6-12.

Növényvédelmi teendők – 2017. március 6-12.

Gazdabolt 2017. máj. 22.

A 2016-os évben gyümölcsöseinkben és szőlőültetvényeinkben az időjárás szélsőségeivel kellett megbírkóznunk. Szomorú látvány fogadta a tulajdonost tavaly április utolsó napjaiban, amikor mínusz 4 oC fok körüli éjszakai hőmérséklet a kisleveles állapotban lévő szőlőket pusztította (a képen). Kárt okozott a korai gyümölcsöt termő fákon (cseresznye, őszibarack, kajszibarack) is. Egyes dísznövények is károsodtak.

A szőlő azonban mintegy hat héten belül kiherverte a fagykárt, és mintegy 20 napos késéssel rendes hajtásokat nevelt. Néhány rügy azonban nem bizonyult életképesnek, vagyis nem hajtott ki. A legtöbb szőlősgazda metszőollóval járta be ültetvényét, és a károsodott rügyek mentén visszavágta a hajtásokat – tápanyagszállítás nélkül amúgy sem lettek volna teljes értékűek. A fagykárt szenvedett szőlők a soproni tájegységben termést hoztak, ami a sok évi átlag kétharmadát érte el.

Nézzük, mit tehetünk az idei metszés során! Ha lehet, a szokásosnál még figyelmesebben készüljünk fel, és bármilyen mértékű is a fagy hatása, el kell távolítani a vesszőket. Vágjuk inkább hosszú csapra őket, hogy ebben az évben esetleg fellépő fagyok esetén hagyjunk esélyt az újrakezdésre, és így egy újabb metszéssel elérhetjük a kívánatos rügyszámot.

Gyümölcsöseinkben a metszés során ugyancsak távolítsuk el a száraz hajtásokat, és úgy neveljük tovább a koronát.

Növényvédelmi tanácsom a metszés utáni rezes lemosó permetezés. A réz nemcsak a károsítók elleni megelőző védekezést szolgálja, hanem növényeink erőnlétét, kondícióját is javítja. Az előbbiekben említett stressz ellen bizony nagy szükség lesz rá.

Több helyen, főleg a Balaton környezetében a szőlők súlyos jégverés áldozatai lettek tavaly. A jóval később, már a fürtzáródás állapotában bekövetkezett pusztítás ellesúlyozására a szőlő már nem volt képes .

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó