Növényvédelmi teendők - 2017. március 27. - április 2.

Növényvédelmi teendők - 2017. március 27. - április 2.

Gazdabolt 2017. jún. 12.

Gyümölcsöseinkben, fán és bokron egyaránt megkezdődött a rügyfakadás. Fontos időszak ez növényvédelmi szempontból is.

Néhány fa, például a mandula és néhány korai őszibarackfajta viszont már bimbós állapotban van, illetve már virágzik. A réztartalmú gomba- és baktériumölő készítmények használatát javaslom 1 %-os töménységben a fakadásban lévő növényekre, lemosás szerűen. A virágzás kezdetén lévő növények is permetezhetők még finomszemcsés rézzel (pl. Cuproxat, amelynél a rézszemcsék mérete 1 mikron).

Nézzük át, mit tudnak a réz hatóanyagú gombaölő szerek:

· kitűnően hatnak a monília ellen, amely szinte minden fán pusztít.

· a csonthéjasoknál a levélfodrosodással is sok a gondunk egész év folyamán. Ez a kórokozó nemcsak az őszibarackon okoz súlyos károkat, hanem a mandulán is. Tünetei viszont szilván kevésbé ismertek. Ott gyümölcs-megnagyobbodást, az ún. bába- vagy táskaszilva kialakulását váltja ki.

· az almatermésűek esetében a lehullott leveleken, illetve a fás részekben áttelelő lombbetegségek, pl. a körte és birs barnafoltossága, az almatermésűek varasodása stb. ellen is hatékony a réz.

· a körterozsda kórokozója még a téli gazdán, a borókaféléken található, de bármikor áttelepülhet a körtefákra.

· örökzöldjeink többféle betegsége ellen használhatunk réztartalmú szereket, amelyre elsősorban a finomszemcsés Cuproxatot ajánlom.

A lisztharmatra különösen érzékeny gyümölcsfajták, így a Jonathan fajtakörbe tartozó almafajták, illetve a köszméte stb. ellen még mindig érdemes felhasználni a kéntartalmú lemosó szereket (pl. Nevikén Extra 0,5-1%-os töménységben).

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó