Növényvédelmi teendők – 2017. május 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2017. május 8-14.

Gazdabolt 2017. júl. 10.

Virágzó kerti növényeinket, a babérmeggyet, a bangitát, a gyöngyvessző stb. napok óta látogatják a méhek. Nagyon fontosak ők számunkra, ezért mindent meg kell tennünk védelmük érdekében. Ha a virágzásban lévő bokrokon levéltetveket, rágó kártevőket, illetve kártételüket látjuk, gondosan válogassunk a rovarölő szerek közül.

Bátran használható a Mospilan és Pirimor – utóbbi csak levéltetvek ellen hatásos – még virágzó állományban is. A védekezést mégis célszerű alkonyatkor elvégezni, a méhek „hazatérése”után.

Sok, néha egészen súlyos gondokról számolnak be a kertészkedők a tujákkal kapcsolatban. A sokféle tünet között bizony nehéz eligazodni. Van néhány gyakori betegségük. A tuja pikkelylevél-barnulás kórokozója rövidesen megkezdi tömeges spóraszóródását. Előzetesen a növények alsó hajtásain elsárgult levélpikkelyek látható. A fertőzött hajtások elhalnak. Ezeket a hajtásokat feltétlen le kell vágni. Nagyobb fertőzés esetén érdemes permetezni ó Amistar+Antracol gombaölő szerekkel. A kezelést 10-14 napon belül célszerű megismételni.

A másik gyakori tujabetegség a kabatinás ág- és hajtáspusztulás (képen). Ebben az esetben a hajtáscsúcsok már kora tavasszal szürkészöldre színeződnek és elhalnak. A fertőzött növényi részek az egészségestől színben élesen elkülönülnek. Az elpusztult hajtások alapi részén a kéreg besüpped és a farész elbarnul. A védekezés ennél a betegségnél is időszerű, az előzőekben javasolt készítményekkel. Általánosan elmondható, hogy a tuja növények tápanyagellátására ügyelni kell! A magnéziumadagolás lombtrágya formájában erősen ajánlott!

A tuja aknázómoly, más néven tujafúró aranymoly általánosan elterjedt kártevő. A ritkán nyírt sövényekben különösen elterjedhet. Károsítása nyomán a hajtáscsúcsok szürkék majd barnák lesznek, végül elhalnak. Június közepétől a repülő, később tojásokat rakó lepkék, majd a lárvák ellen célszerű védekezni Sherpa, majd Mospilan készítményekkel.

Dr.Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó