Növényvédelmi teendők - 2017. május 28. – június 4.

Növényvédelmi teendők - 2017. május 28. – június 4.

Gazdabolt 2017. júl. 31.

Az amerikai lepkekabóca fák és bokrok kéregrepedéseiben tojás alakban áttelelő kártevő lárvái mintegy 10 napja megjelentek különböző kerti növényeinken (képen). A tápnövényeinek számát közel százban határozták meg – de idővel biztosan ennél sokkal több lesz. Éppen ezért időszerű a vele kapcsolatos ismeretek bővítése és tévedések megválaszolása.

Nálam a sűrű állásban lévő margaréta alsó leveleinek fonákán és a szabadon növekvő, metszést nem ismerő tiszafa tűinek alsó részén fedeztem fel kisebb telepeit, de a lárvákra jellemző viaszos képződmény még nem alakult ki. A telepek könnyen letörölhetők. Ha a fertőzés kezdetén nem akadályozzuk meg a kártevő felszaporodását, a szó szoros értelmében „kő kövön nem marad”. Annak ellenére merem ezt kijelenteni, hogy az amerikai lepkekabócának csupán egy nemzedéke van. A kifejlett alakok júliusban kezdenek repülni és tojásrakásuk csak szeptember végén kezdődik. Ha a tápnövény „elfogy alattuk”, tovább mennek egy másik növényfajra.


A kártevő Amerikából érkezett Olaszországba, majd onnan hozzánk. Az első példányokat 2004-ben írták le neves kutatóink, az évtized végére már látványosan felszaporodott. Két – laikus számára hasonló – kártevővel tévesztik össze. Az egyik az üvegházi molytetű, a másik a gyapjas pajzstetű. A helyes diagnózis azért fontos, mert a hatásos rovarölő hatóanyagok nem azonosak. A lepkekabóca elleni kísérletekben csak két készítményt találtak megfelelőnek: az Actara-t és a Judo-t (mindkettő feltételes forgalomban vásárolható).

Kiültetett palántáink közül különösen a paprika számára kedvezőtlen a változékony időjárás; a hideg és meleg órák, akár egy-egy napon belül is. Érdemes a palántákat több alkalommal rezes készítménnyel permetezni és néha – kezdetben ritkábban – tápoldatozni. Tudvalévő, hogy a paprika nitrogénigénye nagyon magas, tehát a kezdeti levéltrágyázásra a nitrogént válasszák.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó