Növényvédelmi teendők – 2017. május 22-28.

Növényvédelmi teendők – 2017. május 22-28.

Gazdabolt 2017. júl. 24.

A selyemfényű puszpángmoly (buxus ilonca) áttelelő nemzedékének fiatal lárvái általában befejezték fejlődésüket és a 3-4 cm-es csíkos, zöldesbarna hernyók báb állapotba kerültek. A védekezéseket nyugodtan abbahagyhatják egy időre, bármennyire is szomorú képet mutatnak a károsodott növények. A nyári nemzedék ellen jobban fel kell készülni!

Nagyjából 4-5 hét után várható az új puszpángmoly-lárvák megjelenése, ezért június elején célszerű elkezdeni a permetezéseket. Legjobb ilyenkor a hosszú hatás idejű, vedlést rányító mechanizmusú Runner vagy a kitinszintézis gátló Dimilin rovarölő szerek közül választani, amelyek az elnyújtott, lassú lárvakelést elkísérik. A fiatal lárvák ellen – a bokrok belsejébe mélyen benyúlva – bármelyik piretroid (Karate Zeon, Sherpa, Cyperkill) hatásos. Gyakran – akár 5-7 naponta – permetezzenek, hogy a következő nemzedék gyenge, kis létszámú lárvaegyeddel tudjon telelőre vonulni.

A szívó kártevők helyenként tömegesen támadnak. A hideg tél létszámcsökkentő hatását szinte észre sem lehet venni. Levéltetvek, pajzstetvek, molytetvek károsítják különböző növényeinket. Fontos, hogy időben vegyük észre őket, hogy a védekezés eredményesebb legyen. A felhasználható rovarölő szerel széles választéka áll rendelkezésünkre ebben. Általában a levéltetvek ellen a legkönnyebb védekezni (képen), az üvegházi molytetű lárvabölcsőben fejlődő lárvái és a pajzstetvek azonban ellenállnak a szereknek. A feltételes forgalomban vásárolható Admiral 10 EC hatásos mindkettő ellen.

Őszibarack- és mandulafáink a tafrina hatását nem tudják kiheverni. Bármelyik ajánlott gombaölő szer rendszeres használata mellett újabb és újabb fertőzés tüneteit láthatjuk. A legjobban tesszük, ha az erősen fertőzött növényi részeket eltávolítjuk a fákról.

Néhány termelőtől kapott információ után tájékoztatom a kertészkedőket, hogy az őszibarack permetezésére réztartalmú szereket ebben az időszakban ne használjanak, mert levélfoltosodást, illetve tömeges levélhullást okozhatnak.

A korai cseresznye és meggy esetében a cseresznyelégy elleni védekezés megkésett. A kései érésűeknél azonban még érdemes elvégezni feltételes forgalomban vásárolható Calypso rovarölő szerrel.

Dr.Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó